• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 92 Dalej »

Cydr Jabłkowy- po fermentacji czuć drożdżami

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Broda93 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
01-10-2022, 17:43
Witam wszystkich.
Zacznę od tego że zrobiłem swój pierwszy nastaw cydru jabłkowego, z blg wychodziło 4,5% więc dosłodziłem tak aby uzyskać ok 7% , dodałem pożywkę, drożdże do cydru wszystko tak jak być powinno, ale mój nastaw długo pracował, w międzyczasie nie miałem czasu zlać go z nad osadu, zrobiłem to kilka dni temu po dwóch tygodniach od nastawienia i według mnie wyczuwalny jest smak drożdży... Nie jest to przyjemne... 
W nadziei że ten smak się jakoś zneutralicuje zostawiłem go jescze na kilka dni w świeżym baloniki. Niestety jakoś mocno to sytuacji nie poprawiło.
Moje pytanie brzmi : jak to uratować albo czy to jest normalne i  czy po butelkowaniu to ustąpi. 

Jak sądzicie  mógł na to wpłynąć czas jaki ten nastaw był w balonie, wraz  z tymi osadami na dnie? A dodam że tego gęstego białego szlamu było z 2 cm i trącił on drożdżami . 
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli nie e tym dziale, wybaczcie jestem tu nowy.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.420
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
19-10-2022, 15:41
(01-10-2022, 17:43)Broda93 napisał(a): .... nie miałem czasu zlać go z nad osadu, zrobiłem to kilka dni temu po dwóch tygodniach od nastawienia i według mnie wyczuwalny jest smak drożdży...

Zlanie w normalnym czasie . Po 2 tygodniach od nastawienia to każdy wyrób fermentowalny ma smak czy zapach drożdży. Zabutelkowany jak postoi kilka tygodni to powinno się zmniejszyć wrażenie smakowe, ale nie spodziewaj się że zniknie całkowicie. Tam będą nadal żywe kultury drożdżowe.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 92 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 07:14 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa