10-10-2022, 11:55
Cześć wszystkim.
Robię w tym roku moje pierwsze wino. Zrobiłem dwa balony po 20 kg. Pierwsze na naturalnych drożdżach do których dodałem tylko 1kg cukru i litr wody a do drugiego nastawu winogron umyłem i dodałem drożdże. Pierwsze ma piękny kolor i jest dobre w smaku ale po 2 tyg przestało pracować i dodałem drożdże restartujące ale nie ma po kilku dniach jakiegoś super efektu. Natomiast to drugie pracuje ładnie ale ma słaby kolor i jest zwyczajnie kwaśne. Czuje w nich tez smak drożdży. Czy mogę do tych drugich teraz dodać więcej cukru żeby uratować smak? Jest jakis sposób na wydobycię lepszego koloru z winogron? Dodam jeszcze że winogrona miałem z dwóch różnych miejsc.
Dzięki za wskazówki.
Robię w tym roku moje pierwsze wino. Zrobiłem dwa balony po 20 kg. Pierwsze na naturalnych drożdżach do których dodałem tylko 1kg cukru i litr wody a do drugiego nastawu winogron umyłem i dodałem drożdże. Pierwsze ma piękny kolor i jest dobre w smaku ale po 2 tyg przestało pracować i dodałem drożdże restartujące ale nie ma po kilku dniach jakiegoś super efektu. Natomiast to drugie pracuje ładnie ale ma słaby kolor i jest zwyczajnie kwaśne. Czuje w nich tez smak drożdży. Czy mogę do tych drugich teraz dodać więcej cukru żeby uratować smak? Jest jakis sposób na wydobycię lepszego koloru z winogron? Dodam jeszcze że winogrona miałem z dwóch różnych miejsc.
Dzięki za wskazówki.