Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moje pierwsze wino - pomocyyyy :)
#1
Cześć wszystkim.

Robię w tym roku moje pierwsze wino. Zrobiłem dwa balony po 20 kg. Pierwsze na naturalnych drożdżach do których dodałem tylko 1kg cukru i litr wody a do drugiego nastawu winogron umyłem i dodałem drożdże. Pierwsze ma piękny kolor i jest dobre w smaku ale po 2 tyg przestało pracować i dodałem drożdże restartujące ale nie ma po kilku dniach jakiegoś super efektu. Natomiast to drugie pracuje ładnie ale ma słaby kolor i jest zwyczajnie kwaśne. Czuje w nich tez smak drożdży. Czy mogę do tych drugich teraz dodać więcej cukru żeby uratować smak? Jest jakis sposób na wydobycię lepszego koloru z winogron? Dodam jeszcze że winogrona miałem z dwóch różnych miejsc.

Dzięki za wskazówki.
Odpowiedz
#2
Piszesz, że pierwsze wino jest dobre w smaku - to znaczy ? Jeśli jest dobre i klarowne to po co chcesz restartować ? Podejrzewam, że jest dobre bo słodkie - a więc dzikusy przerobiły tylko trochę cukru zawartego w owocach i padły. Masz wiec słabe wino (mało %), ale słodkie - jakie chcesz mieć docelowo ?

Drugie wino jest kwaśne - bo drożdże przerobiły cały cukier zawarty w owocach. Dosłodzisz do smaku po zakończonej fermentacji. Czy teraz dodawać cukier - to zależy od tego czy Twoje wino ma już założony procent alkoholu i jakich drożdży użyłeś (z jaką tolerancją na alkohol). Jeśli teraz dodasz cukier - może on zostać przerobiony na alkohol (i będziesz miał mocniejsze wino - ale nadal kwaśne).
Oto jest cały splendor: Móc i mieć prawo do siebie uśmiechnąć się.

http://www.pomocdlakrzysia.pl/
Zajrzałem i nie mogę się uwolnić - pomóżcie !!!!

Odpowiedz
#3
Nie jest bardzo słodkie to pierwsze. Nie jestem fanem słodkiego wina. Cukier jest jeszcze wyczuwalny ale jest po prostu fajne intensywne czuć winogron, ma piękny kolor. To drugie to blady kwas.



Skocz do: