• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 92 Dalej »

Zbyt mocne wino czy można zmniejszyć moc wina po fermentacji?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Zbyt mocne wino czy można zmniejszyć moc wina po fermentacji?
Damian90 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2022
Lokalizacja: Łódź
#1
12-10-2022, 09:28
Dzień dobry,
Wstawiłem nastaw 03.09 czyli już ma ponad miesiąc, fermentacja ustala już ok 2 tygodni temu, zlane z nad osadu, oddzielone owoce, doslodzone, robione na tak zwane oko. Drożdże użyte to biowin aktywne 18% . No i jest to wino bardzo mocne także chyba dojechało do tych 18% i zastanawiam sie czy jest jakiś sposób żeby to wino trochę osłabić?

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#2
12-10-2022, 11:33
Kto to kupuje drożdże do 18%I nie zakładając wcześniej, że chce się mózgotrzepa? :glupek: 

Na oko to jak mówiono kiedyś chłop w szpitalu umarł. :D   Na przyszłość rób jakieś pomiary przed zrobieniem nastawu a nie tak na pałę.
Teraz możesz ewentualnie zrobić drugie wino na drożdżach własnych, które z reguły dochodzą max do 10% i zmieszać.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Szok i niedowierzanie
#3
12-10-2022, 12:40
Rozwiązaniem 'na cito'  będzie dodanie max. 10% wody.
Oczywiście ze wszystkimi konsekwencjami.
Zrób próbę - do 100 ml wina dodaj 10ml wody, spróbuj i poczekaj na efekty ;)
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#4
12-10-2022, 13:30
Jurek każesz mu robić wodniaka? co to 10%?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Szok i niedowierzanie
#5
12-10-2022, 14:24
To lepsze niż karmienie nastawu resztkami po drożdżach własnych

No ale są dwie szkoły - falenicka i otwocka ;)
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
Thomasl Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 167
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Blisko Poznania
Nastrój: wesoły
#6
12-10-2022, 19:36
Jeśli nie ma dostępu do owoców, świeżego soku, to może dodać soku z kartona.
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100083420348526
Szukaj
Odpowiedz
Damian90 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2022
Lokalizacja: Łódź
#7
23-10-2022, 12:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2022, 12:40 przez Damian90.)
Witam ponownie, dziękuje za odpowiedzi.
Panowie tak zrobiłem dodałem tłoczonego soku NFC jabłkowego , dodałem trochę pektoenzymu do niego bo kiedyś gdzieś czytałem ze podczas pasteryzacji pektoenzym zamiera . Ale myślałem ze nastaw jeszcze ruszy, a tutaj moje zaskoczenie ze to już nic sie nie dzieje. Czy to już tak zostawić czy coś kombinować jeszcze ? Dodałem znowu na oko czyli ja jakieś. 5 litrów wina dałem 3 litry soku. Nie wiem czy teraz to nie będzie znowu za słabe  :cool: , czy najważniejsze czy nie spleśnieje?
Pozdrawiam
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 92 Dalej »

Zbyt mocne wino czy można zmniejszyć moc wina po fermentacji?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-07-2025, 10:39 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa