Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bombowe sake - dosłownie
#1
moje zakorkowane butelki z winem ryżowym zaczynają strzelać :glupek:
robiłem je w czerwcu, korkowałem jakieś 2 miesiące temu, wcześniej dodając pirosiarczyn potasu - 1g na 10l , jak na opakowaniu pisze- żeby uniknąć takich zdarzeń ,a jednak tydzień temu pękła butelka z winem, potem następna, a dzisiaj z innej wystrzelił korek :hahaha:
niby wygląda śmiesznie ale boje sie już spać, jak pomyśle że w barku znowu mi sake strzeli.
co moge zrobić z tym kakorkowanym winem i jak na przyszłość sie zabezpieczyć przed tym?
dodać spirytusu przed korkowaniem czy podgrzewać? bo to chyba ma związek z pozostałymi drożdżami? :ksiazka:
Odpowiedz
#2
Nie dać mu czasu do namysłu. Po prostu i zwyczajnie: Wypić!!!
Odpowiedz
#3
niby sake powinno pić sie świeże i szybko,ale chce eksperyment zrobić i zostawić na pare lat.
poza tym nie chce dopuścić to czegos takiego z czerwonymi winami które konczą mi sie klarować i będe zlewał niedługo :chytry:
Odpowiedz
#4
Ooooj. Cierpliwości.
Po doświadczeniach z jabłkowym, z którego super słodki szmpan mi wyszedł (korki na 15m w górę strzelały) czekam zawsze cierpliwie jak najdłuższy czas. Wino z 20 kwietnia tego roku stoi w baniaku i nie zleję do butelek, dopuki woda w rurce nie zacznie się cofać. To samo z winem z mrożonych cza.porzeczek z 15 maja. Stoją w balonikach i ani myślą przestać gazować.
A truskawkowe z 17 czerwca już prawie całe wypite, jeno się 1 butelka ostała (a odgazowało się już w połowie sierpnia :))

Także przede wszystkim cierpliwości.
Odpowiedz
#5
hmm przelej do szapnaówek i zakorkuj jak szampanówy to będziesz miał sake gazowane:podstep:
Odpowiedz
#6
Ryzowe gazowane jest calkiem niezle :) Mialem takie niedawno niechcacy - prawie idealnie klarowne, wytrawne a w srodku sporo gazu. Po doslodzenie w ilosci 3-4 plaskie lyzeczki cukru na litr wyszlo cos, co mi bardzo smakowalo.
Odpowiedz
#7
podgrzej je - moze cos pomoze.
Odpowiedz
#8
albo wstaw do zimnej piwnicy lub lodowki to uspokoi zapaly tego sake, albo poprostu wypij, tylko gaz moze nadal strzelac:)



Skocz do: