Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwsze Wino winogronowe
#1
Witam Wszystkich,

Pierwszy raz robię wino i na pewno błędów sie nie ustrzegę stąd proszę Was o pomoc, opiszę co zrobiłem do tej pory:
do pojemnika fermentacyjnego wsypałem 10kg winogron ciemnych, rozgniotłem je, rozpuściłem 1kg cukru w 1,5l wody poczekałem do całkowitego ostygnięcia i wlałem, więcej wody nie wlewałem, wszystko robie na dzikich drożdżach, odstawiłem do fermentacji, fermentacja rozpoczęła się po 4dniach spokojnie i trwa do dziś i jest to już 12dzień i dalej jest spokojna i wydaje mi się, że jest coś nie tak. Otworzyłem fermentator i mam wrażenie, że jest lekki zapach octowy, spróbowałem troszeczkę wina i  ma smak słodkawo kwaśny i mam wrażenie posmaku octowego, sprawdziłem cukromierzem i jest 14blg i teraz nie wiem co robić czy dodać syrop cukrowy i wodę ? proszę o radę .

prosze o pomoc czy dodac do tego drożdże i pożywkę czy syrop cukrowy z wodą czy wylać ?
Odpowiedz
#2
ktoś mi pomoże ?
Odpowiedz
#3
Musisz dokonać restartu na drożdżach aktywnych, po rozpoczęciu nowej fermentacji dodaj obliczoną ilość cukru.
Drożdże dzikie są niepewne i trudno je kontrolować.
Pozdrawiam Mirek.
Odpowiedz
#4
Ciężko coś doradzić nie znamy parametrów początkowych nie wiemy czemu dodałeś cukier i wodę.
Tak więc Bayanusy zrób restart a przy kolejnym nastawie poczytaj na przykład https://wino.org.pl/forum/showthread.php...480&page=3
Albo
https://wino.org.pl/swimp/ technologia win
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Odpowiedz
#5
(15-10-2022, 17:53)jawormcz napisał(a): Musisz dokonać restartu na drożdżach aktywnych, po rozpoczęciu nowej fermentacji dodaj obliczoną ilość cukru.
Drożdże dzikie są niepewne i trudno je kontrolować.

Dziękuję, dodałem drożdży i pożywki, fermentacja ruszyła i jest burzliwa,

(15-10-2022, 17:53)jawormcz napisał(a): Musisz dokonać restartu na drożdżach aktywnych, po rozpoczęciu nowej fermentacji dodaj obliczoną ilość cukru.
Drożdże dzikie są niepewne i trudno je kontrolować
użyłem 10kg winogron czerwonych i obecnie jest 14blg jak mam uzyskać wino 12% półsłodkie, bardzo Cię proszę wyjaśnij mi jakie musi być blg i ile dodać syropu cukrowego.
Odpowiedz
#6
Adam, aby coś obliczyć należy mieć jakieś dane, Ty w swoim poście nic nie podałeś, podejrzewam że i nic nie pomierzyłeś i ne zapisałeś.
Trudno teraz cokolwiek obliczyć. Na początki zapisujemy;
-ilość owoców/kg,
-zawartość cukru w owocach/Bx, Blg,
-ilość uzyskanego soku gotowego do fermentacji/L
-zawartość cukru w soku/Bx,Blg,
-dobrze jest wiedzieć zawartość kwasu w soku g/l.
-jeżeli dodawaliśmy wodę lub cukier należy to uwzględnić.
Pozdrawiam Mirek.
Odpowiedz
#7
zgadza się niestety nie zrobiłem tak jak powinienem, mamy tylko takie dane:
10kg owoców
1kg cukru rozpuściłem w 1,5l wody
drożdże dzikie

12 dni fermentacji bardzo słabej zmierzyłem cukromierzem i wyszło 14blg, teraz dałem drożdże i pożywkę fermentacja ruszyła, zamierzam poczekać kolejne 10dni
czy teraz dodać cukier czy poczekać na zakończenie fermentacji ?
Odpowiedz
#8
W zasadzie niewiele wiemy, będziemy improwizować na tz. czuja.
Mamy 10L nastawu, zakładam że winogrona były słabe i miały 18 Bx cukru.
Dodałeś 1kg cukru z torebki, uśredniając podniosłeś cukier do 25 Bx.
Ta ilość cukru jest wystarczająca do uzyskania 12-13% alkoholu.
Nie wiemy jakie dodałeś drożdże, ile one wyrabiają %. Wszystko można robić na smak i wyczucie, ale po co.
Jest w internecie tak wiele gotowych opisów wyrobu win winogronowych, wystarczy poczytać.
To forum ma nawet specjalne działy dla początkujących.
Pozdrawiam Mirek.



Skocz do: