Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2022
Lokalizacja: Nowy Konik
14-10-2022, 22:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2022, 11:29 przez AdamHub.)
Witam Wszystkich,
Pierwszy raz robię wino i na pewno błędów sie nie ustrzegę stąd proszę Was o pomoc, opiszę co zrobiłem do tej pory:
do pojemnika fermentacyjnego wsypałem 10kg winogron ciemnych, rozgniotłem je, rozpuściłem 1kg cukru w 1,5l wody poczekałem do całkowitego ostygnięcia i wlałem, więcej wody nie wlewałem, wszystko robie na dzikich drożdżach, odstawiłem do fermentacji, fermentacja rozpoczęła się po 4dniach spokojnie i trwa do dziś i jest to już 12dzień i dalej jest spokojna i wydaje mi się, że jest coś nie tak. Otworzyłem fermentator i mam wrażenie, że jest lekki zapach octowy, spróbowałem troszeczkę wina i ma smak słodkawo kwaśny i mam wrażenie posmaku octowego, sprawdziłem cukromierzem i jest 14blg i teraz nie wiem co robić czy dodać syrop cukrowy i wodę ? proszę o radę .
prosze o pomoc czy dodac do tego drożdże i pożywkę czy syrop cukrowy z wodą czy wylać ?
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2022
Lokalizacja: Nowy Konik
Liczba postów: 361
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2012
Lokalizacja: Kraków.
Nastrój: yes Ok.
Musisz dokonać restartu na drożdżach aktywnych, po rozpoczęciu nowej fermentacji dodaj obliczoną ilość cukru.
Drożdże dzikie są niepewne i trudno je kontrolować.
Pozdrawiam Mirek.
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
15-10-2022, 21:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2022, 21:25 przez wodzulol.)
Ciężko coś doradzić nie znamy parametrów początkowych nie wiemy czemu dodałeś cukier i wodę.
Tak więc Bayanusy zrób restart a przy kolejnym nastawie poczytaj na przykład
https://wino.org.pl/forum/showthread.php...480&page=3
Albo
https://wino.org.pl/swimp/ technologia win
Zdrowy rozsądek przede wszystkim
Pozdrawiam
Wiktor
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2022
Lokalizacja: Nowy Konik
16-10-2022, 18:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2022, 18:38 przez AdamHub.)
(15-10-2022, 17:53)jawormcz napisał(a): Musisz dokonać restartu na drożdżach aktywnych, po rozpoczęciu nowej fermentacji dodaj obliczoną ilość cukru.
Drożdże dzikie są niepewne i trudno je kontrolować.
Dziękuję, dodałem drożdży i pożywki, fermentacja ruszyła i jest burzliwa,
(15-10-2022, 17:53)jawormcz napisał(a): Musisz dokonać restartu na drożdżach aktywnych, po rozpoczęciu nowej fermentacji dodaj obliczoną ilość cukru.
Drożdże dzikie są niepewne i trudno je kontrolować
użyłem 10kg winogron czerwonych i obecnie jest 14blg jak mam uzyskać wino 12% półsłodkie, bardzo Cię proszę wyjaśnij mi jakie musi być blg i ile dodać syropu cukrowego.
Liczba postów: 361
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2012
Lokalizacja: Kraków.
Nastrój: yes Ok.
Adam, aby coś obliczyć należy mieć jakieś dane, Ty w swoim poście nic nie podałeś, podejrzewam że i nic nie pomierzyłeś i ne zapisałeś.
Trudno teraz cokolwiek obliczyć. Na początki zapisujemy;
-ilość owoców/kg,
-zawartość cukru w owocach/Bx, Blg,
-ilość uzyskanego soku gotowego do fermentacji/L
-zawartość cukru w soku/Bx,Blg,
-dobrze jest wiedzieć zawartość kwasu w soku g/l.
-jeżeli dodawaliśmy wodę lub cukier należy to uwzględnić.
Pozdrawiam Mirek.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2022
Lokalizacja: Nowy Konik
zgadza się niestety nie zrobiłem tak jak powinienem, mamy tylko takie dane:
10kg owoców
1kg cukru rozpuściłem w 1,5l wody
drożdże dzikie
12 dni fermentacji bardzo słabej zmierzyłem cukromierzem i wyszło 14blg, teraz dałem drożdże i pożywkę fermentacja ruszyła, zamierzam poczekać kolejne 10dni
czy teraz dodać cukier czy poczekać na zakończenie fermentacji ?
Liczba postów: 361
Liczba wątków: 2
Dołączył: 12 2012
Lokalizacja: Kraków.
Nastrój: yes Ok.
W zasadzie niewiele wiemy, będziemy improwizować na tz. czuja.
Mamy 10L nastawu, zakładam że winogrona były słabe i miały 18 Bx cukru.
Dodałeś 1kg cukru z torebki, uśredniając podniosłeś cukier do 25 Bx.
Ta ilość cukru jest wystarczająca do uzyskania 12-13% alkoholu.
Nie wiemy jakie dodałeś drożdże, ile one wyrabiają %. Wszystko można robić na smak i wyczucie, ale po co.
Jest w internecie tak wiele gotowych opisów wyrobu win winogronowych, wystarczy poczytać.
To forum ma nawet specjalne działy dla początkujących.
Pozdrawiam Mirek.