Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino zbyt kwaśne.
#1
witam jest tu ktoś?

ktoś może pomóc jak zredukować kwas w winie wyszlo mi z pomiarów że moje wino ma 14g/l kwasu


Proszę o poprawną pisownię. Mod.
Odpowiedz
#2
Trzeba było już na wstępie zastosować drożdże obniżające kwasowość np. Lalvin 71b lub Enovini RK30. Teraz to możesz zastosować Bianco neve lub węglan wapnia. I potem w zimie jeszcze wymrozić wystawić wino na noc na dwór . Nawet do -10.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Odpowiedz
#3
Dodam jeszcze, że dosłodzenie wina oszukuje kubki smakowe i powoduje mniejsze odczucie kwasowości. Ale to dla amatorów win słodkich.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 



Skocz do: