Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2022
Lokalizacja: Katowice
26-10-2022, 08:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2022, 12:08 przez drajla.
Powód edycji: Poprawiłem tytuł.
)
witam jest tu ktoś?
ktoś może pomóc jak zredukować kwas w winie wyszlo mi z pomiarów że moje wino ma 14g/l kwasu
Proszę o poprawną pisownię. Mod.
Liczba postów: 3.503
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: Covidowy
Trzeba było już na wstępie zastosować drożdże obniżające kwasowość np. Lalvin 71b lub Enovini RK30. Teraz to możesz zastosować Bianco neve lub węglan wapnia. I potem w zimie jeszcze wymrozić wystawić wino na noc na dwór . Nawet do -10.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Liczba postów: 4.166
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Antonin/Ostróda
Dodam jeszcze, że dosłodzenie wina oszukuje kubki smakowe i powoduje mniejsze odczucie kwasowości. Ale to dla amatorów win słodkich.