28-03-2021, 15:24
A nie możesz założyć fotovoltaiki?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Wystąpiły następujące problemy: | ||||||||||||||||||||||||||||||
Warning [2] Undefined array key "dateline" - Line: 1010 - File: inc/functions_post.php PHP 8.1.29 (Linux)
|
Budowa domu, winiarni, piwnicy na wino w Winnicy Cisowa
|
28-03-2021, 15:24
A nie możesz założyć fotovoltaiki?
26-04-2021, 21:46
Oczywiście, że o tym myślę.
Czekam jednak, na "nie budowlane" faktury. Trzeba dobrze policzyć nakłady, w odniesieniu do żywotności (wydajności) paneli.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
Teraz można dostać dofinansowanie z Ochrony Środowiska i całość wydatków odliczyć w podatku (ulga termomodernizacyjna). Całość zwraca się po ok 8 latach. Żywotność paneli (z odpowiednią sprawnością to ok 25 lat. Ja mam panele koreańskie i jestem zadowolony.
27-04-2021, 21:33
U mnie firmy śpiewają koło trzydziestu tysięcy, a po dofinansowaniu wychodzi około dwadzieścia pięć.
Tak w ogóle, fajna sprawa się ostatnio pojawiła, czyli panele 500W... Wychodzisz na zero z kilowatami w skali roku?
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
Wychodzę na zero + -. Dostajesz jeszcze ok 6-7 tys zwrotu podatku z ulgi termomodernizacyjnej. Koszt instalacji zależy od ilości paneli.
28-04-2021, 11:23
Jesteście młodzi możecie finansować w panele.
Ja już nie mam zamiaru, finansować w takie cacka. Wiek robi swoje z kasą. Pozdrawiam was miło. Eug. Gliwice +4 km.
03-06-2021, 19:23
Maciek, masz może dobrą radę dla kogoś (czyli mnie), kto lada dzień rozpocznie budowę domu?
Piękno jest w oku obserwatora. Szekspir
07-06-2021, 22:11
Nie oszczędzaj na rzeczach istotnych.
08-06-2021, 07:57
(03-06-2021, 19:23)Akuratny napisał(a): Maciek, masz może dobrą radę dla kogoś (czyli mnie), kto lada dzień rozpocznie budowę domu? Nie buduj kominów!!! Zrób rolety i wentylację mechaniczną!!! I zadbaj o odpowiednio dużą powierzchnię gospodarczą - sam garaż to za mało!!! To z autopsji i własnych błędów
08-06-2021, 19:32
Dziękuję za wskazówki.
W planach mam wentylację mechaniczną, ale przynajmniej jeden komin musi pozostać - ten od kominka, prawda? O odpowiednio dużej powierzchni gospodarczej też myślę, będzie garaż dwustanowiskowy i pomieszczenie gospodarcze. Zakupiłem też projekt budynku gospodarczego i zamierzam go zrealizować. Martwią mnie wysokie ceny mat. budowlanych, zwłaszcza stali.
10-06-2021, 21:44
Bardzo ważna jest izolacja. Ja mam 20cm wełny w ścianach.
16-06-2021, 17:53
U mnie w projekcie jest 20 cm styropianu na ścianach zewn. Ściany z pustaków ceramicznych szer. 25 cm, projekt spełnia wymogi WT 2021. Prócz izolacji termicznej ważna jest też hydroizolacja, zwłaszcza w moim przypadku, bo poziom wód gruntowych na mojej działce jest wysoki. Nie zamierzam na tym oszczędzać - wilgoć atakująca mury, to rzecz okropna.
17-06-2021, 23:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2021, 00:04 przez maciek19660714.)
Ściany piwnicy mam z klocków styropianowych.
Największym wyzwaniem jest optymalne połączenie izolacji poziomej z pionową.
Ogólnie, z moich obserwacji, to grubość izolacji ma małe znacznie. Właśnie połączenia pionowe/poziome oraz nadproża i inne mostki cieplne a przed wszystkim okna - na tym się najwięcej traci. A do tego wentylacja, która generalnie odpowiada chyba za 50% strat w domu...
A nad tym wszystkim stoi pojemność cieplna... Jak bym drugi raz budował dom - to bym dawał jak najwięcej betonu, duża masa która jest buforem cieplnym i w zimie i w lecie. Do tego wentylacja mechaniczna i żaluzje zewnętrzne, podtynkowe. I wtedy ogrzewanie może być na "goły" prąd i to się opłaca.
U mnie piwnicy nie będzie. To znaczy będzie, ale wolnostojąca typu ziemianka, może nawet
dwie... w końcu gdzieś trzeba bedzie pomieścić wytworzone wino "Największym wyzwaniem jest optymalne połączenie izolacji poziomej z pionową." - święte słowa To samo mówił mi architekt, który adaptował projekt. Trzeba będzie tego dopilnować. Moja ekipa budowlana zebrała dziś pochwały od sąsiada, więc chyba damy radę. Betonu trochę w moim domu będzie, począwszy od fundamentów (ławy 70 cm szerokości, ściany fundamentowe lane) po strop między parterem a poddaszem, który też będzie lany, monolityczny. Co ciekawe, prawie nie było dnia żeby budowlańcy nie namawiali mnie na strop Teriva, bloczki gazobetonowe i bloczki fundamentowe. Mówią, że tak (lany beton) to się buduje na Górnym Śląsku, gdzie mogą wystąpić wstrząsy i szkody górnicze. No cóż, dla nich łatwiej i szybciej, a pieniądze prawie takie same. Ja mam inne wytyczne. A tak w ogóle to cieszę się, że coś się dzieje. Już choćby dlatego warto było rozpoczynać budowę.
05-08-2021, 19:29
Zbrojenie ścian fundamentowych (w trakcie powstawania).
06-08-2021, 23:02
Pamiętam ten etap - nic nie widać, a kręcenia zbrojenia jest sporo...
06-08-2021, 23:18
Oj tak. To jeden z najbardziej mozolnych etapów budowy. Drugim takim etapem jest strop.
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
07-08-2021, 17:38
Oby tylko wyjść z ziemi - po osiągnięciu stanu zerowego postępy prac będą bardziej widoczne.
Co ciekawe, wykonawca prac budowlanych (42 lata, cały czas pracuje w zawodzie) powiedział mi, że pierwszy raz robi ściany fundamentowe wylewane z betonu. Wszyscy poprzedni jego inwestorzy robili ściany z bloczków fundamentowych.
08-08-2021, 08:29
Bo z bloczków chyba taniej... Nie potrzeba zbrojenia, szalunków...
PS. Nie wiem, czy śledzicie - ale ceny drewna to jakiś kosmos... drewno podrożało o 100-200%... płytę OSB 25 mm kupowałem kilka mcy temu za 100 pln / sztuka a dzisiaj kosztuje 300 pln...
08-08-2021, 10:54
Zbyszek nie tylko drewno. Chciałem wymienić okienka w piwnicy ze starych drewnianych na plastikowe. Cenny profili od marca wzrosły o 60%.
12-08-2021, 16:37
(08-08-2021, 08:29)Zbyszek T napisał(a): Bo z bloczków chyba taniej... Nie potrzeba zbrojenia, szalunków... Na pewno taniej. I szybciej. Jednak nie mogłem się przekonać do fundamentów bez zbrojenia. Drożeją chyba wszystkie materiały budowlane: stal, drewno, płyty szalunkowe, beton - wczoraj zamawiałem i już jest droższy niż niecałe dwa miesiące temu.
21-08-2021, 21:18
Zalewanie ścian fundamentowych. W sumie niewielki mur, a 20 tys. poszło.
22-08-2021, 15:07
Na dzień dzisiejszy płyta OSB 25 mm - kosztuje 100 pln / m2.
A bloczki betonowe na mur - 70-80 pln / m2... Także (materiał) sam Twój szalunek (z jednej strony tylko) jest droższy niż mur z bloczków...
23-08-2021, 10:14
Zbyszek, OK ale... zbrojony mur fundamentowy stanowi solidną podstawę domu. Moim zdaniem, to dobra inwestycja!
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2 |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|