• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 92 Dalej »

Uzupełnianie soku / wina

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Uzupełnianie soku / wina
Tinsonu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
21-12-2022, 21:00
Witam

Mam pytanko dotyczące uzupełniania braków w słoju (21L), które jest wynikiem np. zlania z nad osadu lub zbyt częstych degustacji ;-).

W moim przypadku podczas zlewania z nad osadu (pierwsze zlanie; wody dotychczas nie dodawałem tylko cukier i sok jabłkowy pozyskany przy pomocy sokowirówki) doszła jeszcze konsumpcja i sprawa wygląda jak na zdjęciu tj.: trochę brakuje i nie wiem czy dolać wody? Pewnie wejdzie tam około  1-1.5L.

Zastanawiałem się nad dolaniem soku z kartonika (NFC) tylko obawiam się czy potem wino się odpowiednio wyklaruje.

Wino jest fermentowane na Bayanusach G995 więc dolewając wody/soku moc nadal będzie zadowalająca w kontekście trwałości wina (nie zależy mi na mocy). 

Ewentualne dodanie 1.5L wody na 20L soku to rozwodnienie chyba niewielkie (7,5%).   

Generalnie skłaniam się w kierunku dolania soku.

Jeśli macie doświadczenia z dolewaniem soku NFC do zwykłego i klarowaniem to bardzo proszę o wskazówki / uwagi.

Z góry dziękuję.

Załączone pliki Miniatury

Szukaj
Odpowiedz
jawormcz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 412
Liczba wątków: 2
Nastrój: yes Ok.
22-12-2022, 10:17
W jakim celu chcesz uzupełniać do pełna ten słój; zabezpieczyć przed utlenieniem, czy ukryć ubytek wina. Przed utlenieniem nie zabezpieczysz bo to wino jest już maxymalnie utlenione, kolor prawie brąz. Sokowirówka to najgorszy sposób pozyskiwania soku. Najlepszy jest sok wyciskany z owocu.
Po zatem, ta nakrętka na słoju nie daje szczelności, nie należy w ten sposób przetrzymywać wina. Co do ubytku przy konsumpcji, to bardzo dobrze, wskazane jest, jeżeli wino dobre, wypić jak najszybciej. Tak zrobione wino raczej traci na smaku w czasie niż zyskuje.
Pozdrawiam Mirek.
Szukaj
Odpowiedz
Tinsonu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
22-12-2022, 19:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2022, 19:50 przez Tinsonu.)
Uzupełnienia chciałem dokonać ze względu na utlenianie. Kolor może wygląda na brązowy ale przed zlaniem z nad osadu był jaśniejszy ( w samym wężyku podczas przelewania bardzo jasny). Co do sokowirówki to tylko w ten sposób mogłem pozyskać sok. 

Zakrętka na słoju ma dodatkową uszczelkę - na pewno nie przepuszcza wody (sprawdzałem po zakupie). 

Tak czy tak, dzięki za rady :-)
Szukaj
Odpowiedz
jawormcz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 412
Liczba wątków: 2
Nastrój: yes Ok.
23-12-2022, 10:33
Możesz ewentualnie przelać do mniejszych pojemników, tak pod korek, zakrętkę, aby zachować szczelność.
 Pozostałą resztę do butelek i pić na bieżąco, jest okres Świąteczno -Noworoczny, więc i okazja jest.
Aby wino nie utleniało się i nie zmieniało koloru należy lekko siarkować. Dodać ok, 0,6-0,8g/10L  PIROSIARCZYNU POTASU.
Pozdrawiam Mirek.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 92 Dalej »

Uzupełnianie soku / wina

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-06-2025, 20:42 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa