• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

Ile cukru dac zeby doslodzic na wino polslodkie.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Ile cukru dac zeby doslodzic na wino polslodkie.
Virandell Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 10
Dołączył: 11 2020
Lokalizacja: Szkocja
#1
19-07-2023, 22:55
Witam ile cukru powinienem dac na 1l nastawu aby wyszlo wino polwytrawne/polslodkie zastanawialem sie czy 30g  cukru wystarczy?
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#2
20-07-2023, 15:17
A wiesz na pewno czy nie ruszy fermentacja? Rozumiem, że pytasz o 30 g/l. Jeśli masz całkowicie wytrawne wino to powinno wystarczyć.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
AnnaŁowca Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2024
Lokalizacja: Warszawa
#3
05-01-2024, 10:41
Cześć,
Standardowo 30 g cukru na litr powinno nadać winu charakter półwytrawny/ półsłodki. Jednak warto pamiętać, że smak może się różnić w zależności od rodzaju wina i procesu fermentacji.  ;)
Pozdrawiam, 
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#4
05-01-2024, 12:35
(19-07-2023, 22:55)Virandell napisał(a):
Witam ile cukru powinienem dac na 1l nastawu aby wyszlo wino polwytrawne/polslodkie zastanawialem sie czy 30g  cukru wystarczy?
Pytanie podstawowe. Czy jest to już gotowe wino czy dopiero nastaw do fermentacji?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

Ile cukru dac zeby doslodzic na wino polslodkie.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 04:47 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa