• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

Fermentacja nie ruszyła - proszę o poradę

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
MKarol Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
26-09-2023, 19:41
Witam

Mam problem z moim nastawem z białego winogrona a mianowicie.

Cały proces przebiega w taki sposób:

1.Zebralem grona 

2.Odszypułkowalem i wstępnie zmiażdżyłem, uzyskałem 40kg miazgi, która zasiarkowalem dawką 2g/10l miazgi (i tu może być pierwsza przyczyna dlaczego fermentacja nie ruszyła) i wstawiłem na 24h do zimnej wody

3.Po tym czasie wycisnąłem sok, uzyskałem 24l soku i ten sok znów wstawiłem do zimnej wody na ok. 16h

4.Po tym czasie mialem odlać sok znad osadu ale togo nie zrobiłem, zmierzyłem poziom cukrów i wynosił 16blg, po wyjęciu z zimnej wody dodałem drożdże Browin Enovini WS 13%(i tu może być druga przyczyna czemu nastaw nie ruszył, niska temperatura nastawu), następnie dodałem 5l wody w której rozpuscilem 1,5kg cukru 

5.Następnego dnia dodałem pożywkę Browin z wit. B1

Myślałem, że nastaw nie rusza ponieważ dodałem za dużo pirosiarczynu, więc wyjąłem korek w celu przewietrzenia balonu i kilka razy dziennie mieszałem cały balon. Po 48h wietrzenia fermentacja nie rusza.

Czy jeśli przyczyną jest dodanie drożdży do nastawu o zbyt niskiej temperaturze przez co drożdże wyginęły to czy mam ponownie rozpuścić suche drożdże i dodać je ponownie do nastawu?

Proszę o poradę. Pozdrawiam forumowiczów.
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
Liczba postów: 8.358
Liczba wątków: 162
Nastrój: Niepowtarzalny...
30-09-2023, 21:16
Główna przyczyna opóźnienia startu to za dużo Piro. Dwa razy za dużo. Czasami to sporo... Niska temperatura też zapewne, wpłynęła negatywnie na start...

Jest trzydziesty. Minęły cztery dni... Jeżeli fermentacja jeszcze nie ruszyła, warto zrobić to co pominąłeś i zlać znad osadu, a następnie dodać nowe drożdże.
W obliczu zbyt dużej dawki Piro - nie pozostaje nic innego - trzeba czekać...

Jeżeli aktualnie wino pracuje - dodawanie cukru małymi dawkami... Nie więcej niż 200g (tolerancja 13%).

Woda - po zakończeniu fermentacji. Dodaje się ją jedynie po to by zniwelować nadmierną kwasowość.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...

Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Szukaj
Odpowiedz
bombluje Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 216
Liczba wątków: 40
30-09-2023, 21:20
Wydaje mi się, że za dużo siarki ALE
Ja nigdy nic nie siarkuję więc nie wiem.

Moim zdaniem temperatura aż tak drożdżom nie przeszkadza w pracy.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 05:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa