26-09-2023, 19:41
Witam
Mam problem z moim nastawem z białego winogrona a mianowicie.
Cały proces przebiega w taki sposób:
1.Zebralem grona
2.Odszypułkowalem i wstępnie zmiażdżyłem, uzyskałem 40kg miazgi, która zasiarkowalem dawką 2g/10l miazgi (i tu może być pierwsza przyczyna dlaczego fermentacja nie ruszyła) i wstawiłem na 24h do zimnej wody
3.Po tym czasie wycisnąłem sok, uzyskałem 24l soku i ten sok znów wstawiłem do zimnej wody na ok. 16h
4.Po tym czasie mialem odlać sok znad osadu ale togo nie zrobiłem, zmierzyłem poziom cukrów i wynosił 16blg, po wyjęciu z zimnej wody dodałem drożdże Browin Enovini WS 13%(i tu może być druga przyczyna czemu nastaw nie ruszył, niska temperatura nastawu), następnie dodałem 5l wody w której rozpuscilem 1,5kg cukru
5.Następnego dnia dodałem pożywkę Browin z wit. B1
Myślałem, że nastaw nie rusza ponieważ dodałem za dużo pirosiarczynu, więc wyjąłem korek w celu przewietrzenia balonu i kilka razy dziennie mieszałem cały balon. Po 48h wietrzenia fermentacja nie rusza.
Czy jeśli przyczyną jest dodanie drożdży do nastawu o zbyt niskiej temperaturze przez co drożdże wyginęły to czy mam ponownie rozpuścić suche drożdże i dodać je ponownie do nastawu?
Proszę o poradę. Pozdrawiam forumowiczów.
Mam problem z moim nastawem z białego winogrona a mianowicie.
Cały proces przebiega w taki sposób:
1.Zebralem grona
2.Odszypułkowalem i wstępnie zmiażdżyłem, uzyskałem 40kg miazgi, która zasiarkowalem dawką 2g/10l miazgi (i tu może być pierwsza przyczyna dlaczego fermentacja nie ruszyła) i wstawiłem na 24h do zimnej wody
3.Po tym czasie wycisnąłem sok, uzyskałem 24l soku i ten sok znów wstawiłem do zimnej wody na ok. 16h
4.Po tym czasie mialem odlać sok znad osadu ale togo nie zrobiłem, zmierzyłem poziom cukrów i wynosił 16blg, po wyjęciu z zimnej wody dodałem drożdże Browin Enovini WS 13%(i tu może być druga przyczyna czemu nastaw nie ruszył, niska temperatura nastawu), następnie dodałem 5l wody w której rozpuscilem 1,5kg cukru
5.Następnego dnia dodałem pożywkę Browin z wit. B1
Myślałem, że nastaw nie rusza ponieważ dodałem za dużo pirosiarczynu, więc wyjąłem korek w celu przewietrzenia balonu i kilka razy dziennie mieszałem cały balon. Po 48h wietrzenia fermentacja nie rusza.
Czy jeśli przyczyną jest dodanie drożdży do nastawu o zbyt niskiej temperaturze przez co drożdże wyginęły to czy mam ponownie rozpuścić suche drożdże i dodać je ponownie do nastawu?
Proszę o poradę. Pozdrawiam forumowiczów.