Na początek dobry wieczór wszystkim.
Od około 3 tygodni studiuje wytrwale forum, z nadzieją na przygotowanie swojego pierwszego wina. W końcu się zdecydowałem. Miałem plan i jak już przeszedłem do realizacji zgłupiałem...
Czynności jakie wykonałem
1. Zakupiłem winogrona leon millot, obrane, rozdrobnione tłuczkiem. Miazgi wyszło 19 litrów, dodałem 2 g pirosiarczynu BLG 15
2. Po 12 godzinach dodałem syrop cukrowy 1,2 l wody 2 kg cukru. BLG 19
3. Dodałem Activit porcja na 25 Litrów oraz drożdże bayanusy. Wszystko elegancko buzuje w zbiorniku fermentacyjnym 33 litrowym.
I tu zaczęły mi się schody
Planowałem zrobić dość mocne wino półwytrawne
Miazgę miałem fermentować 4 dni ale czytam że i 10 trzeba trzymać. Nie mogę się doliczyć ile wody i cukru dodać. Baa nawet nie wiem jaki gąsior kupić. Czytam że burzliwa fermentacja trwa 5 dni za chwilę że 30. Jakoś całkiem straciłem pomysł na poprowadzenie tego winka. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich
Od około 3 tygodni studiuje wytrwale forum, z nadzieją na przygotowanie swojego pierwszego wina. W końcu się zdecydowałem. Miałem plan i jak już przeszedłem do realizacji zgłupiałem...
Czynności jakie wykonałem
1. Zakupiłem winogrona leon millot, obrane, rozdrobnione tłuczkiem. Miazgi wyszło 19 litrów, dodałem 2 g pirosiarczynu BLG 15
2. Po 12 godzinach dodałem syrop cukrowy 1,2 l wody 2 kg cukru. BLG 19
3. Dodałem Activit porcja na 25 Litrów oraz drożdże bayanusy. Wszystko elegancko buzuje w zbiorniku fermentacyjnym 33 litrowym.
I tu zaczęły mi się schody
Planowałem zrobić dość mocne wino półwytrawne
Miazgę miałem fermentować 4 dni ale czytam że i 10 trzeba trzymać. Nie mogę się doliczyć ile wody i cukru dodać. Baa nawet nie wiem jaki gąsior kupić. Czytam że burzliwa fermentacja trwa 5 dni za chwilę że 30. Jakoś całkiem straciłem pomysł na poprowadzenie tego winka. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich