• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

Czy da się wychodować drożdże szlachetne

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Olek123 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
26-12-2023, 21:54
Dzień dobry,
Nie chcę kupować Drożdży kupnych i chciałbym sam je wychodować. Tutaj pojawia się pytanie, czy da się je wychodować
Szukaj
Odpowiedz
Doody Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 57
Liczba wątków: 6
26-12-2023, 23:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2023, 23:21 przez Doody.)
Firmy produkujące drożdże szlachetne wydają miliony na udoskonalanie szczepów. Stare winnice posiadają swoje laboratoria utrzymujące wielowiekowe czasem szczepy przy życiu.  Kupno paczki dobrych drożdzy za 10zl chyba nie stanowi ruiny dla budżetu, zwłaszcza że możemy wybierać z całej gamy szczepów pod nasze potrzeby.
Jak stać Cię na miliony to kto bogatemu zabroni :)
Oczywiście są amatorzy wykorzystywania tzw. dzikich drożdży które bytują naturalnie na wiogronach, śliwkach czy innych owocach. Te drożdże jednak są trudne do kontrolowania i rzadko są w stanie wytworzyć stężenie alkoholu powyżej 10%. Jeżeli chcesz zaplanować wino mocniejsze bez drożdży szlachetnych się  nie obejdzie.
Pozdrawiam Darek
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.882
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
27-12-2023, 13:17
Można kombinować ale czy warto?
Ja teoretycznie mam u siebie na winogronach najprawdopodobniej "dziko" żyjący szczep G995. Latami osady po miodach pytanych na tym szczepie lądowały na kompostniku a stamtąd w ogrodzie. Robiłem kiedyś próbę i na "dzikich" próbki dociągały mi do 17-19 %. Ale i tak nadal wole kupić paczkę drożdży i nie ryzykować.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 07:37 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa