• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kawa i herbata v
1 2 3 Dalej »

Herbaciane wino - dziennik i porady

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wilk7670 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 7
Bug  02-10-2024, 20:43
Czołem!
Planuję nastawić wino z herbaty zielonej. Wpierw chciałem dopytać o kilka rzeczy. Jak już zacznę nastawianie wina to, jak zawsze, będę relacjonował co robiłem jakby ktoś miał podobne dylematy...no i po to żebym sam nie zapomniał :D

Przechodząc do pytań.

1) Zlinczujcie mnie ale ja tam lubię jak herbatę zalewam czymś a'la trochę wystygnięty wrzątek. W każdym razie nie ma to 70 stopni Celcjusza, to na pewno. Raczej z 95. Co więcej, nie trzymam liści kilka minut tylko tak długo aż nie wypiję. Znaczy, że potrafią tam pływać godzinami. Sztuka sztuką ale ja tak lubię - mocną i cierpką jakby papierem ściernym po języku przetrzeć. Czy jak do wina przygotuję herbatę w ten troglodycki sposób to coś się stanie? Czy raczej jak lubię taką herbatę to i wino mi zasmakuje?

2) Zrobiłem już wino ze śliwek i wiem, że śliwka to niestety nie mój smak. Stąd, wolałbym wraz z rodzynkami dodać do wina coś innego. Żurawinę, morele, daktyle albo coś innego. Czy coś polecacie?

3) Czy lepiej dodać kwasek cytrynowy czy sok z cytryny? Czy może różnica jest znikoma i nieistotne co dodam? Jeśli jednak lepiej sok z cytryny, to jaka ilość soku zastąpi kwasek? Nie piszę ile kwasku bo z proporcji każdy sobie przeliczyć potrafi, chodzi raczej o to ile soku dać żeby osiągnąć podobny efekt co dodanie X gram kwasku.
Szukaj
Odpowiedz
Wilk7670 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 58
Liczba wątków: 7
18-10-2024, 20:50
Wpierw zagotowałem 4500ml wody i dodałem do wrzątku 100g herbaty zielonej. Parzyła się ze 3-4 godziny. Potem odcedziłem herbatę i do odciśniętego suszu dolałem 3500ml wody oraz dodałem jeszcze 10g herbaty. Całość ponownie zagotowałem i pozostawiłem na 2 godziny. Po tym czasie odcedziłem herbatę z fusów.
Z tego co doczytałem to parzenie herbaty we wrzątku nie jest szkodliwe. Herbata ma wtedy więcej garbników i nabiera dużej cierpkości ale nie staje się szkodliwa. Jako, że lubię taką cierpką herbatę to tak ją zaparzyłem do wina. Po ostygnięciu naparu rozpuściłem w nim 700g cukru.
Co do owoców to dodałem następujące: rodzynki 510g, żurawina 350g, wiśnia 150g, morela 275g. Wychodzi mi, że w dodanych owocach powinno być około 630g cukru. Suszone owoce drobno posiekałem.
Na koniec dodałem 25g kwasku cytrynowego.

Całość odstała jakieś 15 godzin po czym zmierzyłem BLG i dodałem 2g pożywki a po chwili drożdże od Browina winiarskie Uniwersalne bez namnażania. Wlałem 60% opakowania.

Tak więc, póki co użyłem 8l wody, 630g cukru w owocach (nie liczę do objętości bo będą wyjmowane), 700g cukru białego (czyli ok. 420ml cukru).
Planuję dodać jeszcze 1l wody oraz 1100g cukru. Zakładam, że wino wyjdzie w okolicy 14% i będzie go 10l.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kawa i herbata v
1 2 3 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-01-2026, 18:18 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa