Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2004
Mam zamiar zrobic takie winko :
ok. 7 kg jeżyn
ok. 7 kg śliwek
ok. 1 kg jabłek
ok. 0,5 czeremchy
Wszystko ma mieć razem 20 l, i siedzieć w baniaku 25 l.
Najchętniej zrobiłbym z samych jeżyn - ale baniaków wolnych brak
Czy to dobre proporcje, i czy smak będzie wg Was zadowalający?
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2004
Może zamiast takich proporcji, zrobię tak :
okolo 7 kg jeżyn
okolo 5 kg czarnego bzu
Jaka mieszanka wydaje się lepsza? Czy będzie burzliwie fermentowała?
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2004
Nastawilem juz md na tokaju 22 z powodu braku innych drozdzy - czy bedzie dobry na wino jezynowo-bezowe?
Liczba postów: 287
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
tokay to raczej do win białych, ale tez będzie, celuj tak na 14% i daj wiecej jezyn, mniej bzu, po za tym zawsze robie osobno i oba sa super, wiec i mieszanka bedzie pewnie dobra
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 07 2004
tokaj juz ma dzisiaj 3 dzien i wrze w butelce

Jutro nastawie calosc
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2005
Moje doświadczenia z czeremchą są zniechęcające, dała piękny kolor, ale poważnie i na niekorzyść zmieniła smak, wino stało się bardzo cierpkie z nutką goryczy. Zasmuciło mnie to bardzo, bo liczyłem na ten owoc, jest dostępny (piekielnie żmudny w zbieraniu) może ktoś ma inne doświadczenia w tej kwestii, proszę o podpowiedź jak uniknąć cierpkiego smaku cukier go nie maskuje dosładzanie wina niewiele zmienia