Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jezyna + śliwka + do smaku ciut jabłek i czeremchy..
#1
Mam zamiar zrobic takie winko :

ok. 7 kg jeżyn
ok. 7 kg śliwek
ok. 1 kg jabłek
ok. 0,5 czeremchy

Wszystko ma mieć razem 20 l, i siedzieć w baniaku 25 l.
Najchętniej zrobiłbym z samych jeżyn - ale baniaków wolnych brak :(

Czy to dobre proporcje, i czy smak będzie wg Was zadowalający?
Odpowiedz
#2
Może zamiast takich proporcji, zrobię tak :

okolo 7 kg jeżyn
okolo 5 kg czarnego bzu

Jaka mieszanka wydaje się lepsza? Czy będzie burzliwie fermentowała?
Odpowiedz
#3
Nastawilem juz md na tokaju 22 z powodu braku innych drozdzy - czy bedzie dobry na wino jezynowo-bezowe?
Odpowiedz
#4
tokay to raczej do win białych, ale tez będzie, celuj tak na 14% i daj wiecej jezyn, mniej bzu, po za tym zawsze robie osobno i oba sa super, wiec i mieszanka bedzie pewnie dobra
Odpowiedz
#5
tokaj juz ma dzisiaj 3 dzien i wrze w butelce ;) Jutro nastawie calosc :)
Odpowiedz
#6
Moje doświadczenia z czeremchą są zniechęcające, dała piękny kolor, ale poważnie i na niekorzyść zmieniła smak, wino stało się bardzo cierpkie z nutką goryczy. Zasmuciło mnie to bardzo, bo liczyłem na ten owoc, jest dostępny (piekielnie żmudny w zbieraniu) może ktoś ma inne doświadczenia w tej kwestii, proszę o podpowiedź jak uniknąć cierpkiego smaku cukier go nie maskuje dosładzanie wina niewiele zmienia



Skocz do: