Liczba postów: 430
Liczba wątków: 60
Nastrój: No Mood.
Witam!
Nie wiem gdzie szukać. Znalazłem już fotografię róży - obu gatunków, szukam fotografii głogu (owoców oczywiście!!!). Czy ktoś z Państwa spotkał się z fotką owoców głogu tu na Forum? A jeśli nie - to gdzie szukać?
Będę wdzięczny za informację!
NOTOS
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 7
Witam!
W przepisach szczegółowych witryny old.wino.org.pl są zdjęcia
http://www.old.wino.org.pl/frames/glog.html
Chyba starczy?
Liczba postów: 432
Liczba wątków: 17
Swoją drogą może to dobry pomysł? Stworzenie takiego FAQ z mniej popularnymi owocami?
Coś na zasadzie: tak wygląda czeremcha dzika, tak zwyczajna, tak głóg dwuszyjkowy a tak jednoszyjkowy, tarnina, lubaszka, etc.
Ubiegając odpowiedzi, że jest google - bardzo ciężko jest znaleźć w necie zdjęcia owoców - z reguły jeśli są, to są to zdjęcia kwiatów.
Tak czy inaczej, polecam ci NOTOS google, tylko zastosowany elastycznie. Wchodzisz na
http://www.atlas-roslin.pl/index.html
wynajdujesz interesującą cię roślinę, sprawdzasz nazwę łacińską, i wio, wrzucasz dopiero to do google - najczęściej udaje się znaleźć jakieś zdjęcie.
/sasza
No i o to mi chodziło. Zobaczyć z bliska, te fotki na głównej stronie znalazłem, ale chciałem zobaczyć z bliska, żeby wiedzieć co zbieram. Dzięki za rady wszelkie!
Pozdrawiam niezmiennie!
NOTOS
No i jeśli dobrze widzę - to róża jedna i druga różni się owocem ale obie mają kolce na gałązkach, natomiast głóg choć do jednej róży podobny, to kolców krzew nie ma?
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 26
Nastrój: gromadzę energię ki
A u nas głóg nawet na Rynku rośnie. Tylko cholera, pilnują drzewek (mamy policyjny system monitoringu w śródmieściu). Ale na peryferiach miasta (myślę, że w innych też) rośnie głóg, gdzie popadnie. Najczęściej w parkach, zieleńcach, dziczejących lasach mieszanych, przy drogach. Jest tego - przynajmniej w okolocach Gorzowa i sąsiednich miast - full. A 25-litrowy baniacz czeka już na głogowy zbiór...
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 1
Nastrój: Jest OK
a takie winko z głogu jaki ma smak ???
do czego podobny no i co z kolorem ???
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 7
Cytat:Wysłane przez NOTOS
głóg choć do jednej róży podobny, to kolców krzew nie ma?
Ma, ale inne. Nie ma hakowatych wytworów skórki, lecz znacznie dłuższe (ale nie tak długie jak tarnina czy rokitnik) kolce pędowe.