Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hibiscus sabdariffa
Witam,
Planuję na dniach po raz kolejny nastawić wino z hibiscusa. Do tej pory dodawałem rodzynek i efekt jak dla mnie był całkiem zadowalający i cała produkcja rozchodziła się dość szybko, nawet za szybko ;)
Czy ktoś z was próbował dodawać derenia albo tarninę (tu wcześniej były próby) jako dodatek ?
Pytam bo niedługo zostanie mi trochę tych owoców po nalewkach (było na początku po ok 3kg.)
Jak wiadomo dereń po pierwszym nalewie nadal potrafi oddać sporo smaku więc szkoda go wyrzucać.
Pomyślałem, żeby może dodać trochę jednego albo drugiego albo obu na czas fermentacji burzliwej.
Pytanie, który owoc bardziej by się komponował z hibiscuem ?
Odpowiedz
Hejka. Jak zastopować gazowanie?? Robiłem z przepisu malinowego nosa tyle że nie z bayanusow a zwykłych droDzy biowinu 12%. Wino robione w tamtym roku a dalej czuć gaz. Nie widać pracy w rurce ale przy spożywaniu czuć ten gaz. Może dodać piro?
Odpowiedz
Witam Wszystkich,

Jak obliczyć kwasowość wina hibiskusowego, bez dodatku rodzynek?

Wino było robione na ok 10-11%, obecnie blg ujemne, czyli cel osiągnięty. Posiadam zestaw do mierzenia zawartości kwasów w winie firmy Browin(menzurka+błękitny wskaźnik). Zogdnie z instrukcją, menzurka jest tak wyskalowaną, że w zleznosci od użytych owoców wlewam do menzurki odpowiednią ilość wina na pomiar kwasu cytr/jabl/win.

Który wybrać dla hibiskusa?

dzięki za odpowiedź
Michał
Odpowiedz
Moze dodam troche tla:

Zrobilem 4 wina, kazde z identyczna iloscia drozdzy, pozywki, cukru i wody, proces dodawania i usuwania, zlewania itd byl identyczny.

Roznica byla w ilosci suszonego kwaitu: 10g/l , 20g/l , 30g/l , 40g/l

Wszystkie posiadaja BLG ujemne, mniej wiecej na tym samym poziomie.

Roznica jest ogromna w intensywnosci smaku, koloru i kwasowosci 10g/l najmnije, gdzie 40g/l najbardziej.

Chcialbym dokonac pewnych obliczen aby podzielic sie z info z Forumowiczami i przekazac moje spostrzezenia innym. Chcialbym znac ilosc kwasow, nie ich moc(papierek lakmusowy). Jak to zrobic, gdyz jest ogromna roznica w wyczuwalnej kwasowosci wina nawet pomiedzy 10 a 20, nie wspominjac juz o roznicy pomiedzy 10 a 40g/l.

pozdrawiam
Michal
Odpowiedz
Cytując:

"Roznica byla w ilosci suszonego kwaitu: 10g/l , 20g/l , 30g/l , 40g/l

Wszystkie posiadaja BLG ujemne, mniej wiecej na tym samym poziomie.

Roznica jest ogromna w intensywnosci smaku, koloru i kwasowosci 10g/l najmnije, gdzie 40g/l najbardziej."

To jaka ilość wg. Ciebie jest najbardziej odpowiednia?
Jaka ilość jest optymalna by dać fajne, esencjonalne i dobrze wybarwione winko??
Odpowiedz
[Obrazek: 1776e4ae986099cemed.jpg]

Nastawione 10 l.

Hibiscus 150 g( 4x zaparzany), w balonie tylko wywar
Rodzynki 300 g
Czarna porzeczka ( nieco dla kolorku) 60 g(liofilizowana)
Cukier
Drożdze Fermivin, pożywka.

Po dobie pracuje ładnie.....zobaczymy dalej.



Skocz do: