Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SAT we Wrocławiu
#26
Cytat:Wysłane przez DarekRz

Rondo !?? 2600 SAT ???? Niemozliwe... przecież od Bianki jest zdecydowanie wcześniejsze, chyba, że Ci się Tomku klawisze "omskły" i chodziło Ci o Regenta ?? Poza tym nie wydaje mi się, żeby dni wewgetacji mozna było bezposrednio przełożyc na SAT.

???
Opieram się na dostępnej literaturze (wyżej wspomnianej) wg której Bianca i Rondo dojrzewają podobnie. Moje Bianki i Ronda będą dojrzewać najwcześniej za 3 lata :( to zobaczę czy to prawda? Jak na razie mam do dyspozycji książki i Internet i tych informacji wynika, że około 2600-2700 SAT dla obydwu.
Regent wg tegoż Instytutu powinien dojrzewać ok. 18 X - czyli około 3000 SAT - rzeczywiście wszyscy potwierdzają, że dość późny.
Przeliczenie terminu dojrzewania na SAT wziąłem ze "101 odmian...", nie sądzę żeby to było przeliczenie bezpośrednie - jest raczej orientacyjne. Ale "Z braku laku..." :)

Pozdrawiam
Tomek
Odpowiedz
#27
Różnica pomiędzy dojrzewaniem Rondo i Bianki jest ogromna, co najmniej 2 tygodnie. Tak wynika z moich obserwacji. Ja też się zastanawiam, dlaczego Niemcy w tej publikacji podają aż tak dużą wartość SAT dla Ronda. Prawdopodobnie ciągną je aż do późnego zbioru, żeby uzyskać maksymalny poziom cukru i obniżyć typową dla tej odmiany wysoką kwasowość.
Ja co prawda zbierałem Rondo w ub. roku w pierwszym tygodniu października, ale po takim sezonie i pod Swałkami to nie dziwi.
Odpowiedz
#28
Witam

Czy macie gdzieś pod ręką dokładną, książkową definicję SAT?


Pozdrawiam
Fester
Odpowiedz
#29
Cytat:Wysłane przez Fester

Czy macie gdzieś pod ręką dokładną, książkową definicję SAT?
Według 101 Odmian:
SAT - suma aktywnych temperatur - suma średnich temperatur dobowych powyżej 10 st ( w okresie od pękania pąków na początku wegetacji (od 1 maja) do dojrzewania owoców.

Według Madeja:
Suma temperatur powietrza w okresie wegetacji.

Według "Uprawa winorośli [...] na Podkarpaciu":
suma średnich temperatur dziennych wynoszacych powyżej 10°C podczas okresu wegetacyjnego. Poszcególne średnie dzienne liczy się tylko wówczas, gdy średnia całej dekady wynosi również ponad 10°C, nie uwzględnia sie także dni po perwszym jesiennym przymrozku poniżej - 3°C.

Różnice w teminie dojrzewania nie zależą tylko od SAT'u. Bianka i Rondo mogą dojrzewać w różnym terminie z powodu np.:
innego momentu ropoczęcia wegetacji,
różnego termiu kwitnienia,
niejednakowej szybkości dojrzewania owoców.
W tym sezonie będzie chyba można te dane zebrać porównać dla wielu odmian (z różnych miejsc w Polsce na dodatek).

Pozdrawiam
Tomek
Odpowiedz
#30
Witam

Dzięki za szybką odpowiedz.
I mam następne pytanie: Jak liczycie średnią dobową??

Fester
Odpowiedz
#31
Gdzieś już ten temat był wałkowany, poszukaj na obu forach.
Odpowiedz
#32
Stacje meteorologiczne liczą na podstawie czterech pomiarów o godz. 0,00 UTC; 6,00 UTC; 12,00 UTC; 18,00 UTC. Mając własne urządzenie monitorujace mozna sobie załozyć np. 8 pomiarów na dobę.
Odpowiedz
#33
Cytat:Wysłane przez DarekRz
Stacje meteorologiczne liczą na podstawie czterech pomiarów o godz. 0,00 UTC; 6,00 UTC; 12,00 UTC; 18,00 UTC. Mając własne urządzenie monitorujace mozna sobie załozyć np. 8 pomiarów na dobę.

Mam ustawiony pomiar co godzinę, więc mogę liczyć średnią z 24 pomiarów, ale spotkałem się też ze wzorem (t max + t min)/2. Nie jestem pewien która metoda jest poprawna w przypadku SAT-u, chyba będę liczyć oboma sposobami i porównam wyniki.

Pozdrawiam
Fester
Odpowiedz
#34
Ja uwazam ze dla obliczen SAT poprawniejsza jest metoda wg wzoru (tmax+tmin)/2

pozd
polter
Odpowiedz
#35
Cytat:Wysłane przez polter
Ja uwazam ze dla obliczen SAT poprawniejsza jest metoda wg wzoru (tmax+tmin)/2

Bo tak powiedziano w definicji SAT.
Dobrze to, czy źle, to inna sprawa, ale jeśli chcesz mierzyć SAT, to trzeba liczyć (tmax+tmin)/2, uwzględniając warunki dodatkowe: tśr>=10 i tśr z dekady>=10.
Są jednak pewne niejasności dotyczące czasu zliczania SAT, spotkałem się z datą startu 15.04., albo 01.05.
Koniec: po pierwszym przymrozku -3st.C, albo "po opadnięciu liści".
Odpowiedz
#36
Macieju,a gdzie jest taka definicja SAT-u ?? Moim zdaniem, jesli chodzi o srednia dobową, to im więcej pomiarów w równych odstepach czasu tym lepiej. Przecież fakt, że np. przez dwie godziny w nocy, przy bezchmurnym niebie wial silny wiatr i wychłodził okresowo powietrze do np. +3 st.C wpływa na średnia dobową znikomo jesli w pozostałym okresie tej doby temp. była zdecydowanie wyzsza. Podobnie jesli np. słońce zaswieciło ostrzej na czujnik czy budkę w której czujnik jest i nagrzało do 35 st. to ma sie to nijak do faktycznej temp. powietrza. Częstsze pomiary pozwalają wyeliminowac błędy spowodowane takimi krótkotrwałymi anomaliami temperaturowymi. Oczywiscie SAT aby byl porownywalny musi byc obliczany wg tych samych kryteriów - i tu jest problem.
Odpowiedz
#37
Darek, tak "na logikę" i "chłopski rozum" masz rację. Moje pierwsze przymiarki do pomiarów polegały na poszukiwaniu metod ciągłego pomiaru (zacząłem nawet kombinować analogowy rejestrator), coby wyznaczyć taką prawdziwą średnią.
I, nieoczekiwanie dla mnie, okazało się, że "wszyscy" mierzą SAT wg wzorku tśr= (tmax+tmin)/2.
Kto są ci "wszyscy" udało mi się już zapomnieć, nie bardzo też pamiętam, gdzie widziałem (a widziałem na pewno) taką definicję SAT.
Może warto temat odświeżyć i ostatecznie wyjaśnić co i jak ?
Odpowiedz
#38
Warto, warto. Ja kieruję się metodą pomiarów stosowana przez meteorologów (no qrde - to powinien byc standard, w końcu oni sa fachowcami od pomiarów temperatury), ale jak napisałem wazne jest aby ten SAT liczyc jednakowo - bo inaczej to do czego nam on?? Szczególnie interesuje mnie jak liczą SAT Niemcy w instytutach w Geisenheim czy Gewailerhofie. Tyle że mój niemiecki jest na poziomie angielskiego u Piętaszka :(
Odpowiedz
#39
Cytat:Wysłane przez DarekRz
... Ja kieruję się metodą pomiarów stosowana przez meteorologów (no qrde - to powinien byc standard, w końcu oni sa fachowcami od pomiarów temperatury), ...

Witam

Właśnie jestem po rozmowie z przemiłą panią z kołobrzeskiej stacji meteo. Żeby nie było za łatwo, to w imgw średnią dobową liczą co najmniej na dwa sposoby. W małych stacjach obowiązuje wzór (t 0600 + t 1800 +t min +t max)/4, a w większych (t 0000 + t 0600 + t 1200 + t 1800)/4, i możliwe że używana jest też średnia z 24 pomiarów co godzinę, dla komplikacji czas pomiaru to UTC.
Policzyłem średnie dla paru ostatmich dni różnymi wzorami i różnice sięgają nawet 1oC. I bądż człowieku mądry :)
A może liczyć średnią ze średnich?? :D


Pozdrawiam
Fester
Odpowiedz
#40
Sądzę, że nasi meteorolodzy nie za bardzo przejmują się pomiarami SAT dla winorośli.
Oni robiąc te średnie ze średnich kierują się zupełnie innymi powodami.
Odpowiedz
#41
Cytat:Originally posted by Maciej
Sądzę, że nasi meteorolodzy nie za bardzo przejmują się pomiarami SAT dla winorośli.
Oni robiąc te średnie ze średnich kierują się zupełnie innymi powodami.

Rowniez tak uwazam i dlatego mierze wedlug podanego wczesniej sposobu. Innym argumentem przemawiającym za obliczeniami wg tmax i tmin (przynajmniej dla mnie :ksiazka: ) jest fakt iż wyznaczone i podawane w literaturze wartości SAT dla poszczególnych odmian były liczone według tej metodologii. A co mi po tym ze liczac np w 4 pkt, tj 0, 6, 12, 18 uzyskam byc moze wyzsze wartosci sredniej dobowej a w rezulatacie i wartości rocznej SAT, jeśli może to być dalece rozieżne z "wypracowanymi" przez lata szacunkowymi wartościami potrzebnymi do dojrzewania danej odmiany.
Amerykanie licza swoje GDD tez w oparciu o zbliżoną metodologię i wiedzą co dana wartość oznacza. Mialem gdzies fajny plik Excel'a z jakiegos instytutu z USA z przygotowanymi formułami do wyliczania GDD wraz z ciekawą formułą korygującą wartość SAT jeśli np. temperatura spadała pozniżej założonego poziomu. Wszystko oczywiście w st. F ale dokonac modyfikacji na st C to juz najmniejszy problem.

Może spróbowalibyśmy podac kto w jaki sposób mierzy SAT kiedy rozpoczyna, kończy i jakie inne warunki ograniczające stosuje i spróbujemy wówczas ustalic coś co chociażby w naszej grupie pozwoliłoby porównać otrzymywane wyniki?

pozdr
polter
Odpowiedz
#42
wg moich skromnych doświadczeń
powinniście skupić swoją uwagę bardziej na obu wyliczeniach
LTI i SAT,
ponieważ potencjał dojrzewania występuje zarówno w SAT-cie jak LTI, natomiast z drugim pomiarem można stwierdzić trochę dokladniej, czy mimo długiego dojrzewania jagody dojdzie ona w tym rejonie
Odpowiedz
#43
Jeżeli to coś do pomiaru to Logger Smart (czy jakoś tak) to odpuść sobie, z 5 szt po 2 miesiącach działała 1 szt.
Odpowiedz
#44
Witam
Przeczytałem i zaczyna mnie wciągać. Zacząłem od termometru na kompie DS18B20, nic mi nie wychodzi chodź całość złożona jest poprawnie (prawdopodobnie xp + sp2 nie akceptuje tego interfacu). Poszedłem dalej i zamówiłem u Maxima z Dallas kilka rzeczy za friko na sample i zacznę budować mini stację meteo( czy przyślą?). Czy mi się uda, zobaczymy?. Nie jestem elektronikiem ani programistą. Swoją drogą wiem, że Festerowi nie jest obce władanie lutownicą i konfigurowanie programów, może byś zdradził nam trochę, w czym Ty to robisz?. Kilka takich stacji, jednolity arkusz kalkulacyjny i mamy super SAT dla całej Polski.
Odpowiedz
#45
... czyli w oklicach Bydgoszczy, tylko trochę na północ.
Właśnie zakończyłem okres notowania temperatur i teraz można się zrealizować statystycznie. :ksiazka:


Załączone pliki
.xls   SAT.xls (Rozmiar: 136 KB / Pobrań: 257)
Odpowiedz
#46
Oryks moje wyrazy uznania. Za cierpliwość i samozaparcie w obróbce danych. Napisz czym mierzyłeś, i jak przyjmowałeś średnie temperatury dzienne. Brakuje mi trochę danych odnośnie dojrzewania poszczególnych odmian konkretnie cukrów, ale z tego co tam na winogrona.org napisałeś wynika, że miałeś dużo lepsze rezultaty niż ja. Niestety "terior" jaki mam taki mam.
Teraz zastanawiam się jak się powinno interpretować takie dane bo SAT praktycznie 3000 jest rewelacyjny ale przymrozki kwietniowe i parę dni przerwywtedy ( przynajmniej u mnie ) wpłynęło bardzo niekorzystnie na wegetację. Jak by to odjąć to też nie będzie źle, miałeś SAT ponad 2800.

Heniek

Aha już wiem przeanalizowałem formułk,i średnią wyliczałeś z temperatur dziennych max i min.
Odpowiedz
#47
Pomiar zwykłym termometrem elektr. typu "in/out" z pamięcia min i max oczywiście. Czujnk umieszczony jakiś metr od sciany domu w miejscu cały czas zacienionym.
Co do terminów to załączam w pliku a interpretacja pomiarów, ha ! to już cała zabawa w statystykę. Zależy co się chce udowodnić ;)


Załączone pliki
.xls   WEGETACJA.xls (Rozmiar: 14 KB / Pobrań: 177)



Skocz do: