Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
truskawkowe
#1
Temat pewnie teraz na topie..... a ja mam ciągle ten sam problem z proporcjami....... mam balon 30 l........
i mam przepis ze strony głównej i wychodzi z niego że jeżeli chcę wino mocne to mam mieć 21 kg truskawek 12 l wody 8,4 cukru i 12 g pożywki.....
czy takie proporcje są włąsciwe?? mam zamiar fermentować to w pojemniku fermentacyjnym 30l.....
czy dobre są te proporcje??
nie wiem ale wydaje mi się że wody jest tu mało?? proszę o pomoc?!
Odpowiedz
#2
Wody jest ok. nie rozumiem tylko tego że najpierw piszesz o balonie a potem o pojemniku fermentacyjnym.

Domyslam się że chcesz najpierw przeprowadzić fermentacje w miazdze(to odbywac sie bedzie w pojemniku) a potem fermentację właściwą w balonie(po przecedzeniu części stałych).

Mam pewne watpliwości co do tego czy te 20 kg nie ucieknie Ci z 30 litrowego femrentatora. Ktos juz kiedys pisał na forum że z 20 kg truskawek to wyszło 2 fermentatory zapełnione w ok. 17 litrach. Dodatkowo musisz wiedziec że tworzy sie czapa i truskawki ida do góry, więc możesz sie w jednym nie zmiescic.

Proporcje sa dobre. Z truskawek powstanie sok(pewnie gdzies 10-12 L), cukier ma swoja objętość(8,4 x 0,625 = 5,25 L), no i woda(12 L), więc wyjdzie Ci te 30 litrów.

Proponuje także dla bezpieczęństwa zmniejszych ilośc nastawu powiedzmy do 25 L, gdyz podczas fermentacji(w balonie) może wytworzyć sie piana która zapewne bedzie chciała wyjśc na spacer:).

P.S. Wg przepisu na stronie głównej fermentowac w miazdze każą 1 dobę. Radze Ci sproobój pofermentować z 2-3 dni ale w chłodniejszym miejscu np. piwnicy.

P.S.2. Z resztą na forum jest dużo razy poruszany watek truskawek, powinienes szukac w dziale win owocowych.
Odpowiedz
#3
dzięki za pomoc, mam jeszcze wielki gar 20 l i może podzielę miazgę na dwie części......
jeszcze jedno pytanko jakich drożdży dodać mam tokay, burgund i madera..... no i czy stosować pektopol.... to dopiero moje trzecie wino i za każdym razem nie wiem jak z tymi proporcjami...... z góry dzięki......
a potem wino może stać w zimnej piewnicy?? czy raczej w ok 20 C
Odpowiedz
#4
Tzn. chłodniej tzn 14-20 *C. A potem fermentowac(w balonie) najlepiej w temperaturze ok 20 *C.

Tutaj masz o drożdzach:
http://www.old.wino.org.pl/frames/drozdze.html

więc sam zdecydujesz...

P.S. Polecam Ci burgund'a.
Odpowiedz
#5
a ja polecam an.ka
Odpowiedz
#6
mam jeszcze jedno pytanie czy jak ugniotę truskawki to zalewać je wrzącą wodą czy chłodną?? i rozumuem że najpierw połowę wody a drugą dopiero z cukrem??
i gdzieś wyczytałem w jakiejś książce aby dodać do nastawu pirosiarczynu??
Odpowiedz
#7
piro dodaj. uchroni to nastaw przed bakteriami i ustabilizuje go troche.

a co do wrzatku to ja bym tego akurat nie polecal...ja bym zalal jednak chlodna woda.

co do wody to tez nie tak bo to zalezy jaka moc chcesz uzyskac. jezeli kolo 12% to na 2 razy (tzn woda + cukier) a jezeli okolo 16% no na 3 nawet 4 razy ( ale teraz nalezy czesto sprawdzac poziom cukru za pomoca cukromierza i dodawac cukru do 6 blg i jak przefermentuje do 4 blg znowu dodac - tio jest sposob aby otrzymac duza moc wina, do tego oczywiscie odpowiednie drozdze, ktore przerobia cukier do okreslonej liczby % )
Odpowiedz
#8
zalewając wrzątkiem wybijasz część szkodliwych drobnoustrojów i w pewnym stopniu zubażasz nastaw pod względem aromatów (dyskusyjne, ale ja jestem przeciw)

dodając piro masz to samo, ale bez powyższej wady.
Odpowiedz
#9
właśnie jestem w trakcie...... oczywiście chcę mocne wino.....
już mam za sobą obieranie 15 kg truskawek i już je rozdrobniłem..... czyli teraz dodać md i np 2 l. wody z 1 kg cukru??
a baniak mam 25 litrów.....czyli wina powinno być 20 l i tak po trochu dolewać wody czy może pomyliłem kolejność ??
Odpowiedz
#10
wszyscy piszecie żeby rozdrobnić lub zmiażdzyć owoce , ja je rozmiksowałem taki urządzonkiem do miksowania i pięknie wszystko się zmiksowało około 30kg raz dwa , dodałem wody by sparzyć i matki, później dwa dni poczekałem i zlałem a cały fuzel pięknie mi sie oddzielił że zlewałem wężykiem a gęsty fuzel był na wierzchu nawet ie było co wyciskać może bym szkalnkę wymęczył.Jak zlałem to dodałem roztworu cukrowego i oczywiście w nocy zaczęło szaleć i pięknie jest.Zastanawiam się że nikt nie pisał o miksowaniu , albo nie zauważyłem!!!
Odpowiedz
#11
Nie zauważyłeś.
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1823
Odpowiedz
#12
Mozecie mi powiedziec jak dlugo trwa fermetacja w miazdze,i -nie wiem czy dobrze zrozumialem- po tym czasie odcedzamy czesci stale,i nie rozumiem z tym cukrem i woda dolewamy w ratach,jesli tak to w jakich odstepach,dzieki pozdrawiam
Odpowiedz
#13
a i jeszcze jedno czy moge wino nastawic dzis a matke dodac za 2 dni ??
Odpowiedz
#14
ja osobiscie zawsze tego staralem sie unikac ale jezeli zasiarkujesz nastaw to powinno byc ok(jednak nie powiem na 1000%)
jepeij uzyj drozdze aktywne
Odpowiedz
#15
Po jakim czasie dolewać kolejne raty wody z cukrem?? czy jakoś co kilka dni czy jest jakiś miernik?? postanowiłem dolaćwodę z cukrem w 3 ratach pierwszą już zalałem 4 dni temu i teraz nie wiem kiedy kolejną??
wogóle to po fermentacji w miazdze nie poradziłem sobie z przefiltrowaniem nastawu i wlałem do balona jak stało...... nie ukrywam że po raz pierwszy miałem takie problemy a i pierwszy raz robię truskawkowe......
myślę że potem bedzie mi łatwiej to oddzielić jak ustanie fermentacja. Ale normalnie zgroza, przeraziło mnie to.... ta papka jest nie do odcedzenia.......
Odpowiedz
#16
Prawdopodobnie miałeś za słabą MD. Owoce nie zaczęły fermentować i nie oddzieliły się od moszczu. Inną przyczyną mogło być za słabe rozdrobnienie owoców. Ja polecam mikser, wspaniale rozbija owoce, szczególnie tak miękie jak truskawki. Nawet bez drożdży sok oddziela się od części stałych.Jeśli nie masz cukromierza pozostaje Ci język. Dodaj następną partię cukru jak wino będzie kwaśne.
Odpowiedz
#17
mam pytanie...... wyczytałem gdzieś na forum że truskawki można wymieszać z malinami. Maliny są dopiero teraz a moje truskawkowe pracuje już ok tygodnia..... czy do balona można teraz dodać nap ok 1-2 kg malin dla uzyskania lepszego smaku?? czy ktoś już może tak robił - a może to bedzie dobre doświadczenie??
Odpowiedz
#18
Ja mysle ze spokojnie mozesz wrzucic maliny. Winko jeszcze troche bedzie pracowalo.
Odpowiedz
#19
a czy ew sparzyć wcześniej te maliny?? potem zgnieść i dodać..... tylko pewnie nie za dużo żeby nie przesadzić.... ogólnie mam balon 25 l i robi się z 16 kg truskawek.
Odpowiedz
#20
witongo dodaj ale nie sparzaj. Dodaj sok wyciśnięty lub z zasypu cukrowego.
Odpowiedz
#21
Ew. przygotuj jak kazdy nastaw - zapraw pektopolem, dodaj troche pracujacego truskawkowego, pod szmatke, scedz po kilku dniach i dodaj do balona.



Skocz do: