29-01-2006, 17:55
Witam.
W pazdzierniku zrobilem wino z suszonej DR typu malaga i ladnie przefermentowalo z 27 Blg to 4 Blg w temp ok 22 stopni.przepis byl taki:
-butla 27 l
-kwas cytyrynowy 40 g
-cukier 8 kg
-suszona DR ok 3.5 kg
-nastawione bylo 15.10.2005 r
w smaku tez jest pyszne ale jest pewne ale.podczas zlewania do miski (2 obciag) wino mialo dziwna barwe-procz wlasciwej brazowej pojawialy sie w winie "lśniące" perlowe refleksy szczegolnie gdy sie nim zamieszalo. spotkalem sie z tym pierwszy raz i na udowodnienie tego przesylam fotke.
czy ktos się spotkal z czyms podobnym i da rade poratowac??
W pazdzierniku zrobilem wino z suszonej DR typu malaga i ladnie przefermentowalo z 27 Blg to 4 Blg w temp ok 22 stopni.przepis byl taki:
-butla 27 l
-kwas cytyrynowy 40 g
-cukier 8 kg
-suszona DR ok 3.5 kg
-nastawione bylo 15.10.2005 r
w smaku tez jest pyszne ale jest pewne ale.podczas zlewania do miski (2 obciag) wino mialo dziwna barwe-procz wlasciwej brazowej pojawialy sie w winie "lśniące" perlowe refleksy szczegolnie gdy sie nim zamieszalo. spotkalem sie z tym pierwszy raz i na udowodnienie tego przesylam fotke.
czy ktos się spotkal z czyms podobnym i da rade poratowac??