30-01-2006, 11:05
Zaproponowałem taki temat jako kompendium wiedzy na temat przechowywania różnych substanacji używanych do produkcji wina. Uprzejmie proszę doświadczonych winiarzy o podzielenie się tutaj wiedzą na ten temat ( informacje takie można zawsze potem wrzucić na stronę główna ). Z mojej strony zaproponuję takie informacje:
1. Drożdze aktywne.
- nie otwatre opakowanie - temp pokojowa, termin ważności na opakowaniu
- po otwarciu - w lodówce ( nie wiem jak długo ) - Bayanusy po otwrciu i trzymaniu w temperaturze pokojowej niestety mi się 'zepsuły'
2. Pirosiarczyn
- forma sypka - bez ograniczeń jeśli nie ma dostępu wilgoci
- forma rozpuszczona - bez ograniczeń jeśli butelka będzie zamknięta
3. Pożywka (DAF)
- forma sypka - data ważności na opakowaniu
1. Drożdze aktywne.
- nie otwatre opakowanie - temp pokojowa, termin ważności na opakowaniu
- po otwarciu - w lodówce ( nie wiem jak długo ) - Bayanusy po otwrciu i trzymaniu w temperaturze pokojowej niestety mi się 'zepsuły'
2. Pirosiarczyn
- forma sypka - bez ograniczeń jeśli nie ma dostępu wilgoci
- forma rozpuszczona - bez ograniczeń jeśli butelka będzie zamknięta
3. Pożywka (DAF)
- forma sypka - data ważności na opakowaniu