Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
czy można robić wino z cyctrusów
#1
zrobiłem wino z jabłek juz 2 razy i mam ochote na zmianę. Czy można zrobić wino z pomarańczy. Jeżeli tak to poproszę o porzepis
Odpowiedz
#2
http://old.wino.org.pl/frames/pomara.htm

lenistwo coniektórych nie zna granic
Odpowiedz
#3
Oczywiście, że można. Wino można zrobić ze wszystkiego co fermentuje :)
Odpowiedz
#4
z s*z*a*m*b*a też? :big:
Odpowiedz
#5
No, no Panowla - "przefermentować" i "zrobić wino" - to nie są synonimy - nieco umiarkowania proszę :) Czujcie sacrum tego słowa: "WINO" :big:
Odpowiedz
#6
dlatego tez pooddzielałem gwiazdkami, zeby mniejszy szok był. :lol:

/ale przez taką fermentacje metanową mozna dostarczyc sobie darmowego gazu, np. do podgrzewania moszczy itp. :)

p.s. jak jest sacrum to i musi być profanum, no nie? ;)
Odpowiedz
#7
Panowie, tylko nie o gazie. To powinno byc w innym temacie, np. Kuchnia meksykanska.
Odpowiedz
#8
Moje mandarynkowe okazało się całkiem przyjemne i znalazło nawet uznanie wśród degustujących.
:pijemy:W tym roku też się pokuszę, tyle że to będzie na przełomie roku, kiedy cena za surowiec będzie podobna do ceny truskawek w czerwcu.
PZDR
Odpowiedz
#9
W piątek teściu przywiózł mi gąsior z zawartością od swojej siostry.
Cieszyłem sie z balona, bo zawartość wyglądała na s*z*i*t, szczególnie że wszystko się wymieszało w drodze.
Zawartością okazało się wino cytrusowe (bodajże pomarańcze i grejfruty), ale miałem wrażenie że wyleję to do kibelka.
JEDNAK !!! --- przy siąganiu swojego winka postanowiłem posmakować zawartości. Co się okazuje, winko jest S_U_P_E_R, ma wyjątkowy egzotyczny smak.
Postanowiłem poczekać i sprawdzić czy się wyklaruje.
Oczywiście postaram się też o przepis od cioci i zamieszczę go na forum, bo warto.
Odpowiedz
#10
Ja z czystym sumieniem moge wszystkim polecic cytrynowe, na poczatku bylo paskudne, ale jak sie troche odstalo - rewelacja.



Skocz do: