• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15

Skomponowanie owoców do maksymalnie czerwonego wina.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Skomponowanie owoców do maksymalnie czerwonego wina.
kokoryczka Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 79
Liczba wątków: 11
Dołączył: 04 2005
#1
17-04-2005, 21:17
Witam
Chodzi mi po głowie jeszcze jedno wino na rok 2005 i ma to być ortodoksyjna purpura a ma to dać mieszanka owoców wiśni, bzu i borówki. Wiśnia ma tu wieść prym smakowy bo pozostałe owoce mają troszkę mdławy smak i będą robić za barwnik wszystko nastawię na moszczu trochę przytrzymanym a nawet może zaryzykuję nastawu na owocach do pierwszego obciągu (pełna ekstrakcja barwnika).
Podpowiedzcie koledzy czy to godny uwagi pomysł a może ktoś robił już takową mieszankę ?
Szukaj
Odpowiedz
endrzer Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 266
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Piaski, czyli okolice ZdW (łódzkie)
Nastrój: .:.
#2
17-04-2005, 21:27
Ja robiłem bardzo czerwone winko, ale to była inna mieszanka:sloik:. Połączyłem mianowicie jeżyny, wiśnie i porzeczke czarną. Przewaga była po stronie jeżynki. Najmniej dałem porzeczki. Fermentowałem z owocami do pierwszego obciągu. Dało to bardzo ciemny kolor. W smaku też b. dobre. Niektórzy uważają to za nr. 1 moich win. A co do cukru to było prawie wytrawne, albo żeby nie przesadzić półwytrawne. Kilka butelek zachowałem.
----------------------------------------------------------------------
Jagoda daje też dużo barwnika, no i moja użyta jeżyna. Pozdr
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kokoryczka Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 79
Liczba wątków: 11
Dołączył: 04 2005
#3
17-04-2005, 21:36
To też dobry zestaw.
Słyszałem że, w tak wyrazistych kolorystycznie winach wytrąca się często barwnik - nie miałeś takiego problemu ? no i w mieszankach jeszcze jest problem z dodaniem kwasku jak zapodałeś ten składnik ?
Szukaj
Odpowiedz
endrzer Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 266
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Piaski, czyli okolice ZdW (łódzkie)
Nastrój: .:.
#4
17-04-2005, 21:44
Eeeee.... kwasku, no nie zapodałem, bo wtedy jeszcze jakoś na to nie wpadałem, że należy dodawać:co_jest: Było to moje jedne z pierwszych winek i jakiś czas temu. Ale naprawde bez kwasku też było zjadliwe:spoko:
Barwnik natomiast troche się wytrącał z początku, ale później przestał i troche koloru jeszcze zostało.
A z tym kwaskiem do mieszanek, to jakiego typu jest problem, bo jakoś się nie orientuję w czym rzecz.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kokoryczka Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 79
Liczba wątków: 11
Dołączył: 04 2005
#5
17-04-2005, 21:49
Problem w ilości bo w winach jednoowocowych robionych wg przepisów to ilości są podane ale przy własnym komponowaniu to pozostaje doświadczalnictwo.
Szukaj
Odpowiedz
endrzer Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 266
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Piaski, czyli okolice ZdW (łódzkie)
Nastrój: .:.
#6
17-04-2005, 21:53
Acha w tym problem no tak. Myślałem o czymś innym, np. że jakimś cudem w wieloowocowych może ten kwasek się nie rozpuścić, albo wystąpią jakieś reakcje łańcuchowe:glupek::glupek::glupek: Ale teraz to sie wykazałem, co??;)
Moja metoda to 'na oko' ;). Jak ktoś napisał przy dosładzaniu - to najlepszy sposób:podstep:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kokoryczka Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 79
Liczba wątków: 11
Dołączył: 04 2005
#7
17-04-2005, 21:59
Zapodam na ,,OKO" iiiiiii podawiam pytanie do forumowiczów co myślicie o takim winku a może przychodzą wam do głowy inne owoce co dają intensywny barwnik ?
Szukaj
Odpowiedz
endrzer Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 266
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Piaski, czyli okolice ZdW (łódzkie)
Nastrój: .:.
#8
17-04-2005, 22:05
A co do twojego zestawu Kokoryczko to uważam, że może być ciekawy. Ale raz jeszcze namawiam Cie do jeżynki. W tym roku jak tylko będe mógł to nastawie chyba z 50L z tego właśnie owocu, tak jakoś pasuje mi ten owoc no i lasy koło mnie sa dobrze zaopatrzone w ten surowiec.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#9
17-04-2005, 22:18
aronia bardzo barwi, moze troche mniej niz bez.

przydaloby sie poszperać, chyba bylo cos o zaleznosci wytrącania sie barwnikow od garbnikow, ze winko mniej zrzuca barwnik (moze sie myle)

/uzupelnij profil. :)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#10
18-04-2005, 12:13
Ale to wino kokoryczka ma wyjść purpurowe czy czarne jako smoła?? Bo z tej mieszanki to takie extra dark mi się widzi, że wyjdzie - raczej nieprzejrzyste. Ja bym czarnej jagody (zwanej gdzieniegdzie borówką) nie dodawał, raczej wisnie, czarny bez (tylko trochę) może odrobina mixu porzeczkowego (czerwona + czarna /ta minimalnie ze wzgledu na smak charakterystyczny/), leśne jezyny moze również. Co do barwnika - to trwalszy jest barwnik w winach zawierajacych więcej garbnika - przy duzym nadmiarze jednak - nie ma siły osadza się czarny osad i juz.
Szukaj
Odpowiedz
kokoryczka Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 79
Liczba wątków: 11
Dołączył: 04 2005
#11
18-04-2005, 20:20
Ma wyjść czarne jak interesy naszych polityków tylko jak utrzymać w winie tyle barwnika ? ciekawe to co piszecie o garbnikach poszukam coś w opcji ,,szukaj" -może chodzi o dodanie np taniny ? jeśli ktoś ma gotowy pomysł pod ręką to proszę o radę...
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#12
18-04-2005, 20:39
no chipsy dębowe można na przykład. :ksiazka:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#13
19-04-2005, 11:32
Po prostu długo fermentuj w miazdze - ok. 3-4 tygodni - kolor nie będzie tak intensywny jak po tygodniu - ale za to trwalszy. Jesli wino bedzie zrzucało barwnik z powodu nadmiaru, nawet kilka miesięcy po wyklarowaniu to przed butelkowaniem należałoby ściągnąć ten nadmiar za pomocą białka jaja kurzego.
Dowalanie sztucznej taniny niewiele pomoże - jesli owoce będą miały za mało garbnika to juz lepiej chipsy dębowe - ale takie dobrze wypłukane i wypieczone :). Najlepiej gdy taniny uwalniają się powoli.
Szukaj
Odpowiedz
GENERAL AIDID Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.727
Liczba wątków: 42
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
#14
19-04-2005, 19:49
Cytat:Wysłane przez endrzer
no i lasy koło mnie sa dobrze zaopatrzone w ten surowiec.

A coś bliżej na temat tych lasów?:tuptup:
Szukaj
Odpowiedz
kokoryczka Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 79
Liczba wątków: 11
Dołączył: 04 2005
#15
19-04-2005, 21:08
Dzięki za radę o chipsach no i zadałeś mi nowego ćwieka o jakimś białku kurzęczym człowieczek się ciągle czegoś uczy i to fajne jest - zasówam czytać w opcje - szukaj. Narka
Szukaj
Odpowiedz
endrzer Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 266
Liczba wątków: 7
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Piaski, czyli okolice ZdW (łódzkie)
Nastrój: .:.
#16
19-04-2005, 22:37
Lasy to okolice Zduńskiej Woli. W tamtym roku to wujas pomagal mi zbierać jeżynki. Tzn. właściwie to on zbierał a ja przetwarzałem. Szedł na jakąś godzinkę do lasu i przynosił mi koszyczek owoców. I tak kilka razy. W końcu już odmówiłem i powiedziałem, że dość mi na moje winko. To on przynosił a mama kładła jeżynki w torebki foliowe i do zamrażarki. Zimą świetne kompoty z nich wychodziły. Mam nadzieję, że w tym roku będzie podobnie. :jupi:
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe v
« Wstecz 1 … 11 12 13 14 15

Skomponowanie owoców do maksymalnie czerwonego wina.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 06:33 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa