Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z borówki amerykańskiej
#1
Moi znajomi mają ogromną plantację borówki amerykańskiej. Być może udałoby mi się zdobyć pewną jej ilość za niewielką cenę. Czy ktoś już próbował nastawiać wino z tych owoców? Proszę o opinie?
Odpowiedz
#2
moze sie przyda: BLUEBERRY WINE PRODUCTION
Odpowiedz
#3
Więc chyba warto zrobić takie winko?

Zrobię!

I na bieżąco będę komentował....
Odpowiedz
#4
Napewno warto. Wino z borowki (naszej, lesnej - w innych czesciach Polski zwanej czarna jagoda), jest bardzo wysoko oceniane przez niektorych autorow ksiazek winiarskich (np. Chrzaszcza) mimo sugerowanej trudnosci (klopoty z fermentacja). Z borowki amerykanskiej moze byc ciut ubozsze. Ale poniewaz nie robilem nie chce wyrazac zdecydowanych sadow. Zrob i koniecznie opisz na forum. Pozdrawiam.
Odpowiedz
#5
A jak będzie z klarowaniem tego wina? Wydaje mi się, że nie powinno być problemów z tym. Jest to w zasadzie owoc podobny do czerwonej porzeczki, z której wino dobrze się klaruje.

Na 10 litrów wina, jak myślicie, ile powinno być kilogramów owoców? Czy dodać do nastawu kwasek cytrynowy? I, docelowo, jakie najlepiej robić wino z tych owoców: wytrawne, czy jednak bardziej słodkie?
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez mpiotr
Napewno warto. Wino z borowki (naszej, lesnej - w innych czesciach Polski zwanej czarna jagoda), jest bardzo wysoko oceniane przez niektorych autorow ksiazek winiarskich (np. Chrzaszcza) mimo sugerowanej trudnosci (klopoty z fermentacja). Z borowki amerykanskiej moze byc ciut ubozsze. Ale poniewaz nie robilem nie chce wyrazac zdecydowanych sadow. Zrob i koniecznie opisz na forum. Pozdrawiam.

mpiotr: ale borowka amerykanska, a czarna jagoda to dwa zupelnie rozne owoce...
O ile wino z czarnej jagody jest calkiem niezle, o tyle wina z borowki amerykanskiej jakos nie wiedze...
No ale skoro robimy wino z kwiatow to czemu nie z borowki? Skoro macie dostep do taniego owocu to potestujecie :spoko:
Odpowiedz
#7
robilam jakies 2 lata temu wytrawne;
na kolana mnie nie rzucilo;
Odpowiedz
#8
Więc czekam na szczegółowy przepis...
Odpowiedz
#9
ShRon: faktycznie te dwa owoce to nie to samo. Amerykanska wydaje mi sie mniej soczysta i troche mdla. Moze pokombinowac z dodatkiem bardziej wyrazistych w tym wzgledzie owocow - np czerwona porzeczka, ostrezyna. Kwasek prawdopodobnie sie przyda jezeli ma byc tyko borowka amerykanska. W kazdym razie jezeli sa tanie owoce to do dziela. I czekam na ralacje - bo mnie tez kiedys takie winko kusilo.



Skocz do: