Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domieszka truskawek do rabarbaru?
#1
Witam,
czytałem na forum, że wino truskawkowe ma kolor jasno rubinowy. A to jest ładny kolor.
Pomyślałem sobie, że może spróbować zmieszać truskawki z czymś innym - na przykład rabarbarem, żeby kolor był ładniejszy, a może i smak wyjdzie jakiś ciekawy. Tylko zastanawiam się jaka musiałaby by być proporcja truskawek do innego surowca, żeby kolor jakoś się ładnie odznaczył (bo sok z truskawek rozcieńczony nie wygląda za ładnie)? I czy warto mieszać truskawkę z innym surowcem?

(Chciałem napisać "pożądnie" zamiast "ładnie" w przedostatnim zdaniu, ale bo ja wiem przez jakie rz/ż to się pisze? Terror z tą ortografią ostatnimi czasy, jak powiadam, chyba wręcz przesada. Ale to nie na temat, więc... :P.)

Pozdrawiam,
Bartoż
Odpowiedz
#2
Istotnie kolor truskawkowego jest jasno rubinowo-brunatny. Jeśli chcesz wiedzieć jak się będą zachowywały kolory, zrób eksperyment na surowym, klarownym soku. Dość dobre to powinno być w przypadku truskawek przybliżenie.
Odpowiedz
#3
Nie radzę mieszać.
Truskawki solo są do zaakceptowania, podobnie jak i rabarbar; mieszanka wyjdzie "ni pies ni wydra"
Jeżeli chcesz zabarwić rabarbarowe, to raczej owoc dzikiego bzu lub czarna porzeczka; ekstraktywna wiśnia lub jeżyna też byłaby na miejscu.
Trzeba się liczyć z tym, że straci się/osłabi charakterystyczny smak rabarbaru

Krzysztof



Skocz do: