Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co z tego wyjdzie?
#26
Czy te owe 6 tygodni pracy wina to reguła, której należy się trzymać? Przykładowo po 6 tygodniach nastaw nadal pracuje to i tak trzeba je zlać? Albo ustała praca po 4 i pół tygodnia. Tak pytam....:o
Odpowiedz
#27
>Czy te owe 6 tygodni pracy wina to reguła, której należy się trzymać?
nie, ale mozna sie opierac

>Przykładowo po 6 tygodniach nastaw nadal pracuje to i tak trzeba je zlać?
nie

>Albo ustała praca po 4 i pół tygodnia.
moze tak byc

a tak wogóle to nie jestes pierwszym który zadaje to pytanie :jezor: więc....

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...9#pid16019

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0
Odpowiedz
#28
Z tego co zdążyłem zauważyć to chyba jedyne wino które się tak intensywnie miesza podczas procesu fermentacji. Czemu? Zawsze myślałem że nastaw potrzebuje spokoju, a nie burzliwego wstrząsania nim.
Odpowiedz
#29
Mieszasz tylko przez pierwsze dwa tygodnie celem dokładnego ekstrahowania aromatów z dodawanych przypraw. W przeciwnym razie wszystko osiądzie na dnie i będzie miało znacznie mniejszy wpływ na walory smakowe wina.
Notabene, warto by było zrobić doświadczalne dwa nastawy i bełtać tylko jednym. Po degustasji wyrobu końcowego zawsze można stwierdzić "jeżeli nie widać różnicy, to po co przepłacać... tfu, bełtać... " :)

Krzysztof
Odpowiedz
#30
Teraz w sobotę 01.07.05 miną 3 tygodnie jak postawiłem "ryżowe". Zdążyłem już zauważyć, że przy tych proporcjach cukru do wody wyjdzie chyba wytrawne i mało procentowe. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Czy w związku z tym mogę teraz powoli dodawać cukier kiedy fermentacja trwa? Mam jeszcze troche wolnego miejsca w balonie. Czy wstrzymać się z tym jeszcze.
Odpowiedz
#31
No możesz dawać cukier
Odpowiedz
#32
To wszystko? Spodziewałem się pełniejszej odpowiedzi na moje pytanie.
Odpowiedz
#33
Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy można dosłodzić podczas fermentacji, czy po. Czy lepiej jest wlać syrop, czy sam cukier. Tyle samo za jednym jak i za drugim.
Odpowiedz
#34
Jeśli chcesz mocne winko to dodaj cukru teraz, a jak fermentacja zwolni to jeszcze raz, aż uzyskasz żądaną moc. Jeśli chcesz winko mało procentowe a słodkie to poczekaj do konca fermentacji i sklarowania i dopiero dosłodź. Ale sądzę że wybierzesz pierwszy wariant. Więc dosłodź nastaw aby miał więcej %.

No i poczytaj forum bo było o tym wiele :ksiazka:



Skocz do: