16-11-2005, 14:55
Dark, mógłbyś podać orientacyjne wymiary desek oraz ich grubośći ???
ps: z jakiego to drzewa ???
Prasa z 3 desek
|
16-11-2005, 14:55
Dark, mógłbyś podać orientacyjne wymiary desek oraz ich grubośći ???
24-01-2006, 18:15
DarkOfTheMoon 6 dla ciebie i
![]() ![]()
25-01-2006, 22:34
ach i jeszcze tylko pytanko, jak wysoka jest ta prasa? i jeśli można również spytać jak grubych desek użyłeś?? Bardzo by mi się te informacje przedały przy budowie takiego cudeńka. Bardzo proszę o odpowiedź
26-01-2006, 12:23
Przepraszam YaNkEs_69, musiał mi jakoś umknąć e-mail informujący o "ruchu" w temacie i dopiero Grelson spowodował, że tu wskoczyłem...
Prasa jest zrobiona z desek sosnowych o grubości 2,5mm. Wymiary desek bocznych to 12 cm szerokości i 90 długości. Szerokość praski to 34 cm. Głębokość komory tłoczenia 14 cm. Komory tłoczenia większej raczej nie róbcie, wydaje mi się, że jest to max jaki można z tym lewarkiem i taką konstrukcją zastosować. Zerknijcie też na sposób zamocowania (widać na zdjęciu) dwóch krawędziaków podtrzymujących dno komory tłoczenia - muszą być wkomponowane w deski boczne a nie dokręcane. Siły jakie tam działają to kilka ton rozpierania i trzeba je skutecznie przekazać na deski boczne. Przyjemnego strugania ![]()
26-01-2006, 16:38
Dzięki Ci bardzo. Na ferię zabiorę się za robotę. Może nawet dwie zrobię tylko z lewarkami może być problem. Jeden załatwię napewno zobaczymy jak z drugim. w każdym razie dzięki Ci za wszystko i jak coś poinformuję jak się sprawy z moją prasą mają
![]()
28-05-2006, 00:06
witam mam pytanko od razu jak unieruchomiles lewarek w deskach masz moze jakies zdjecie?
Jak tak to prosze Cie o zapodanie wiecej szczegolow tej rewelacji bo taka jest ta praska i w ogole szcunek stary! ![]()
28-05-2006, 12:43
Lewarek trzymają dwie deski, a w każdej z nich wydłutowana jest połowa kształtu lewarka (ten nosek który ma podnosić "samochód"). Po złożeniu, nosek jest zablokowany, a kolumna śmiga w górę i dół.
W praktyce bierzesz jedną deskę, przystawiasz do niej lewarek, odrysowujesz kształt i tak długo wybierasz z deski materiał, aż ci się schowa połowa grubości lewarka. Z drugą deską robisz to samo.
20-07-2008, 22:01
To jest to
![]() Świetne rozwązanie - dużo prostsze niż okrągła prasa ![]() Polak potrafi ![]() Pozdrawiam
21-07-2008, 14:49
zabieram sie do budowy. jeszcze deski od taty z tartaku musze zabrac po drodze.
![]()
21-07-2008, 15:47
Obserwator .......................dodaj swój wiek w profilu .
Nie bardzo wiem jak Cie traktować . Jak dorosłego czy dziecko . Mam wrażenie ,że już tu kiedyś byłeś . Deja vu ? ![]()
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\" ......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
21-07-2008, 16:00
Pozdrawiam TEQUILA
mój wiek oszacowano przez pomiar jasności linii spektralnej litu jako średni
21-07-2008, 16:07
Litu zwykłego czy może izotopu ?
Z trzema czy może z czterema neutronami w atomie ? Średni to pojęcie względne .............. ![]() ![]() ![]()
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\" ......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane ..... |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|