Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przepis na wino z borówki amerykańskiej
#1
witam, mialo byc w owocowych ale po przeczytaniu nadaje sie chyba tutaj. poza tym słyszałem ze to bardzo dobry owoc na wino. cena coraz przystepniejsza - ok 10 zł /kg. za rok powinno byc znacznie taniej - rok temu 24 zł/kg. Czy ktos robił z nich wino, mysle ze należy zastosowac przepis dotyczacy jagód. co o tym sadzicie?

Wino borówkowe (borówka amerykanska):

4 litry wody,
8 szklanek cukru,
4 litry borówek,
3 dkg drożdży,
1 kromka razowego chleba

Do dużego szklanego lub plastikowego pojemnika wsypać borówki. Zagotować 2 litry wody z cukrem i wlać do naczynia z owocami, po czym dodać 2 litry zimnej wody. Rozsmarować drożdże na rozmiękczonej wodą kromce chleba i położyć na powierzchni roztworu, drożdżami do spodu. Przykryć i odstawić na 2 tygodnie, w tym czasie każdego dnia zamieszać. Po dwóch tygodniach przecedzić przez gazę i przelać do czystego naczynia. Odstawić na dwa dni, po czym zlać delikatnie do butelek. Przykryć, a kiedy ustanie bąbelkowanie, zakorkować. Przez 4 do 6 miesięcy wino powinno leżakować w zimnym i ciemnym pomieszczeniu.
:hahaha::
Odpowiedz
#2
A jaki to ma być chleb? I czy nie można najpierw rozsmarować a potem rozmoczyć? Bo gdyby zrobić zgodnie z przepisem, to trzebaby chleb rozsmarowywać na drożdżach. Piekarniczych jak sądzę.
Odpowiedz
#3
To wino jest wodniste, mocne i zawiera kwas benzoesowy, więc potrzebna pożywka. Jej rolę pełni chleb. Autor przepisu ma chyba doświadczenie w nastawianiu zacierów na cukrze, tam często stosuje się produkty zbożowe jako składniki pożywek.
Jaro1-chyba niepotrzebnie zmieniłeś dział...
Odpowiedz
#4
Ale pozostaje sprawa drożdży. Rozsmarowywać się dają piekarnicze. Winiarskie znam tylko z formy płynnej lub suchej. Czyżby były także w czystej postaci?
Odpowiedz
#5
temat jest ciekawy sam w sobie, natomiast dział ze wzgledu na drozdze - piekarnicze. jak bedzie podstawa to admin zmieni dział.
Odpowiedz
#6
Jaro1- na tym forum są zdeklarowani i długoletni entuzjaści piekarskich...
Odpowiedz
#7
ok, rozumiem - mają prawo, natomiast mi chodziło raczej o to czy ktoś robił takie wino i /lub czy ktos wie cos na temat borówki więcej np. zawatośc cukru , kwasów itd. teraz juz niestety nie moge zmienić działu.
Odpowiedz
#8
rodzajów borówki prawie tyle co rodzajów jabłek - bo mowa o borówce amerykanskiej chyba najlatwiej bedzie oprzec sie o odmiane spartan bo ta w pl najbardziej popularna lub ostatnio coraz bardziel blue ray.

moze by spytac autora jaka ta borówka???
Odpowiedz
#9
Z tego co sie orientuje, a przynajmniej tak piszą plantatorzy na swoich stronach to są borówki przerobowei i deserowe oczywiscie w wielu odmianach. tAK WIEC NA WINO NADAJĄ SIE RACZEJ TE PRZEROBOWE. Jak widac to owoc jeszcze mało popularny przynajmniej wsród winiarzy - a podobno swietne nadaje sie na wino.
"Owoce borówki wykazują się właściwościami, które mają olbrzymie znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, czyli nowotworów i chorób układu krążenia. Wśród przebadanych przez uczonych amerykańskich 40 gatunków owoców i warzyw borówka zajęła pierwsze miejsce pod względem zawartości przeciwutleniaczy (antyoksydantów), czyli substancji neutralizujących wolne rodniki. Drugie miejsce zajął w tej klasyfikacji sok z winogron, osiągając 2/3 zawartości poziomu działania przeciwutleniającego stwierdzonego dla borówek. "
Odpowiedz
#10
Dwa linki dla osób chcących zachodować kilka krzaczorów (polecam palaczom :diabelek: ) : http://www.dzialkowiec.com.pl/display.php?ID=721 i http://www.borowka.com.pl . Niestety winka takiego nie robiłem ale może w przyszłym roku... kto wie...?
Odpowiedz
#11
były nowe trzy krzaki borówki został tylko jeden ...

jegomośc z avatara przeprowadził samowolne ciecie własnym

otworem gebowym- kary brak nie został przyłapany na goracym..
liczyłem w przyszłym roku na sporo owoców:(

poczynie jesienne zakupy jak ktoś ma jakieś sugestie to z checią sprawdze u siebie jakąś odmiane. (tym razem za ogrodzeniem)



Skocz do: