Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nalewka "Wisielec" (pomarańcza)
#26
Cytat:Wysłane przez automobilix
Postawiłem nowego, oraz (eksperymentalnie) cytrynowego.

Kiedy nastawiłeś?
Odpowiedz
#27
Dziś nastawiłem wisielca z cytryną tylko, że troszke zmodyfikowałem nastaw. miniej więcej to wygląda tak:
150 ml miodu z mniszka (własnej roboty),
550 ml wody,
500 ml spiyrtusu,
jedna cytryna zawieszona nadziana goździkiem,
i kilka ziaren pieprzu tak ok. 20-25
nastawilem i teraz pozostaje tylko czekać na wyniki
Odpowiedz
#28
Ten wisielec to mnie zainteresował.
Sorry, ale w nalewkach jestem raczkujący...
Chyba nastawię.

Co powiecie na taki przepis?:

1 cytryna
6 goździków
0,7l wódki 40%
150g cukru
Odpowiedz
#29
Tak wyglądał jak wystartował tj. 4.09.2009:
   
a tak wygląda obecnie, tj dziś ;) :


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#30
Odświeżam temat

W jakieś książce z przepisem na wisielca widziałem zdjęcie, z którego wynikało, że po kilku miesiącach pomarańcza bardzo się skurczyła, co oznaczałoby, że cały sok przeszedł do spirytusu/wódki. Moja pomarańcza wisi już 3-4 miesiąca, ale ma cały czas ten sam rozmiar, tyle, że spirytusik się rzeczywiście trochę zabarwił. Czy powinienem się tym martwić? Czy może to wynikać z tego, że co prawda ponakłuwałem pomarańczę, ale nie "naszpikowałem" jej goździkami?
Odpowiedz
#31
Najlepiej dziala spirytus!! on jest higroskopijny i wciaga sok z pomaranczy czy cytryny. Alkohol misiaczki przez H bez C
Odpowiedz
#32
ciekawy temat.

   
Odpowiedz
#33
Witaj nowy użytkowniku -Bogusławie..
- Może zechciałbyś oświecic Nas Wszystkich - co jest na tym zdjęciu..\\..j.w..
Wiśnie, może Cz. bez...może coś innego, np - maliny..
-Ciekawy temat..
-Pozdrowienia,
M.
Odpowiedz
#34
Witam.
Jako ciekawostka znana wszystkim pokazałem troszkę nie udolnie nalewkę na sucho z aronii.
Tak jak koledzy opisują, słoik 1litr. pół litra spirytusu na dno, do woreczka z gazy wsypana aronia która zawisła dwa cm. nad alkoholem.
Po 4-6 tygodniach aronia do kosza, do nalewki dodano 40% wódkę [lub wodę na rozcieńczenie] oraz dosłodziłem dwiema łyżkami miodu. nalewka wyszła dość mocna i raczej wytrawna.
Takie nalewki będę tworzył na innych owocach w ten sam sposób.

Tu nalewka typu wisielec + nalewka z moreli zalana tradycyjnie.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#35
Witaj, Bogusławie..
- Pisałem w tym wątku,że mój tata nastawiał "wisielce", ale miałem lat kilka.
-Dobiegam lat 64, nie kupuję spirytusu, nie pijam mocnych trunków...
-Ale chyba się skuszę..
-Dziękuję za fotki.
-Pozdrowienia,
M.
Odpowiedz
#36
A tu jeszcze moja mała kolekcja.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#37
Mam wisielca, który po 2 mies. wiszenia dobrze naciągnął. 400 ml czystego spirytusu 95% o pięknej, złoto-rudawej barwie, przesiąknięte aromatem pomarańczy i goździków czeka na rozcieńczenie.

Wcześniej rozcieńczałem innego wisielca - z samych skórek - do ciepłego syropu wlałem spirytus no i niestety zmętniał, choć jak mi się wydaje wszystko zrobiłem zgodnie z planem boskim (ośrodek silnie stęzony do mniej stężonego, syrop podgrzany).

Co zrobiłem źle? Chciałbym, żeby tym razem wyszło perfekt. Proszę o dzielenie się radami, doświadczeniem, przemyśleniami.
Odpowiedz
#38
(12-02-2014, 23:08)concrete_cap napisał(a): Wcześniej rozcieńczałem innego wisielca - z samych skórek - do ciepłego syropu wlałem spirytus no i niestety zmętniał, choć jak mi się wydaje wszystko zrobiłem zgodnie z planem boskim (ośrodek silnie stęzony do mniej stężonego, syrop podgrzany).

Co zrobiłem źle?
Wszystko zrobiłeś dobrze, ale tak niestety bywa. Wszystko zależy od ilości olejków, pektyn itp. zawartych w roztworze.

Ponieważ sam nie cierpię mętnych likierów, a ostatni z mirabelki też mi taki wyszedł, to teraz zrobię taką próbę na małej ilości.

Do zimnej, przegotowanej wody dodam tyle spirytusu, żeby było 15 % stężenie alkoholu.
Do tego doleję wyciąg spirytusowy i zobaczę czy zmętnieje. Spodziewam się, że nie.
Dopiero teraz - dosłodzę do smaku. No i zobaczymy.

Inne rozwiązanie to robić wisielca na alkoholu o niższym stężeniu.

Odpowiedz
#39
(20-02-2006, 09:54)Frida napisał(a): Doskonały wisielec wychodzi z malin.

Jeśli ktoś popełnił niech przedstawi recepturę, proporcje maliny vs. alko itd.
pozdrawiam Jurek 






Skocz do: