Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino... z mąki?
#1
Hej!
Pewnym dziwnym zbiegiem okoliczności mam o ok 50kg za dużo mąki "razowej", grubo mielonej. Nie mam za bardzo pomysłów na jej zagospodarowanie.

Zastanawiam się - jeśli da się zrobić wino zbożowe, to analogicznie powinno dać się zrobić wino ze zboża zmielonego, czyli z mąki.

Co o tym sądzicie? Bo przyznam szczerze, że nigdy nie robiłem wina zbożowego a co dopiero z mąki ;).
Odpowiedz
#2
Oj chyba ciężko by sie coś takiego klarowało.
A może bimber:rotfl:;)
Odpowiedz
#3
Jest sposób na przetworzenie Twojej mąki. Potrzebujesz do tego słód jęczmienny, za jego pomocą, a raczej jego enzymów (beta i alfa amylazy) dokonasz skukrzenia skrobi z mąki pszennej. Proporcje, słodu jęczmiennego do surowca niesłodowanego (mąki), z mojego doświadczenia, wynoszą 1:2. Można też zrobić próbę słód-mąka w proporcji 1:3, też powinno dać się zatrzeć, pod warunkiem, że słód będzie w miarę aktywny enzymatycznie. Zacieranie przeprowadzasz po dodaniu dwukrotnie większej ilości wody, niż wynosi waga składników sypkich. Temperatura zacieru powinna wynosić 60-65 *C i należy ją utrzymywać, w tym przypadku, około 120 minut. Po tym czasie możesz oddzielić płyn (słodką brzeczkę) od części stałej (młuta), ochłodzić i poddać fermentacji...
Slód zakupisz w sklepie internetowym Browamatora, na przykład.
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez deg

Zastanawiam się - jeśli da się zrobić wino zbożowe, to analogicznie powinno dać się zrobić wino ze zboża zmielonego, czyli z mąki.

Co o tym sądzicie? Bo przyznam szczerze, że nigdy nie robiłem wina zbożowego a co dopiero z mąki ;).
Witam
A nie obawiasz się że jak winko wyjdzie to się jeszcze pylicy nabawisz?
Analogicznie do powiedzenia mojego szwagra: "nie jem chleba, bo w chlebie za dużo mąki i jeszcze pylicy dostanę" ;)
Pozdrawiam
Rudi
Odpowiedz
#5
A ja nie jem chleba bo wole ziemniaki z sosem :P A mąka aby na chlebek się nie nada? Ja się przymierzam ostatnio do wypieku ale mam beznadziejny piekarnik :P
Odpowiedz
#6
To chyba jakis akt desperacji robic wino z maki. Ja tez mam okolo 20kg maki ale powoli schodzi, na wino sie chyba ten produkt nie nadaje, bo jak GRZESZTOF trudno bedzie sie klarowac i pewnie bedzie mialo maczny smak :(
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
Odpowiedz
#7
Ale probój i podziel się wrażeniami końcowymi :D Ale tak szczerze to ja bym sie bał tego później spróbować :)
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez farmer
A mąka aby na chlebek się nie nada?

Jak najbardziej się nada :lol: :slinka: :slinka: :slinka:
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez farmer
A mąka aby na chlebek się nie nada?
Ech, w tym cały problem.
Żona kupiła worek mąki razowej do samodzielnego wypieku chleba. Najbardziej lubimy chleb mieszany z ok 30% mąki razowej. Przy naszym spożyciu chleba mąka nam wystarczy na 4 lata ;). A ponadto ostatnio przeszła nam ochota samodzielnego wypieku.

W każdym razie jakby ktoś chciał kupić tą mąkę w cenie hurtowe j - "z młyna", to polecam.

A co do wina - zaryzykuję jakiś super mały nastawik wprost z mąki. Jeśli nie wyjdzie, będę się bawił w zacieranie.
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez deg
A co do wina - zaryzykuję jakiś super mały nastawik wprost z mąki. Jeśli nie wyjdzie, będę się bawił w zacieranie.
Powodzenia :spoko:
Odpowiedz
#11
A gdzie ja mam taką mąkę w wielkim mieście dostać :) Na wyciągnięcie ręki tylko 400 pszenna :|
Odpowiedz
#12
zastanawiam się czy winko z mąki nie będzie się nadto pieniło ;)
Odpowiedz
#13
BEDZIE SIE PIENIŁO I CHYBA BY NIE DAŁO RADY SIE WYKLAROWAĆ:) A W SMAKU TEŻ CHYBA BY NIE BYŁO ZASPECJALNE :) - PRÓBUJ I OPISZ JAK WYSZŁO :) pozdro.
Odpowiedz
#14
A moze zakis na zurek i sprzedaj na targu :)
Odpowiedz
#15
hehe jak już piszemy o żurku to czy nie bedzie dobre winko z żurku??:)
Odpowiedz
#16
Cytat:Wysłane przez farmer
A gdzie ja mam taką mąkę w wielkim mieście dostać :) Na wyciągnięcie ręki tylko 400 pszenna :|


No, no Farmer - wstyd - czyżbyś nie bywał na ul. grochowej lub Legionowej w tym "wielkim" miescie?? Na Grochowej jest sklepik z żywnością "EKO" - maka razowa zarowno pszenna jak i żytnia oraz otreby - dowoli. Maka żytnia pytlowa z białostockich PZZ-ów "Chlebowa" w każdym większym spożywczaku Społem. Maka razowa takze w ABC Market przy ul. Legionowej - stoisko na szczycie regałów za pieczywem - naprzeciw lodówek z nabiałem.

Deg - a może żonka zagniecie kluski z tej mąki? - wino z kluseczek :big: - przynajmniej łaytwiej się sklaruje ;)
Odpowiedz
#17
jak już coś to najlepiej gdzieś na wieś jechać tam mają mąki świerze hehe POZDRO :jezor::jezor:



Skocz do: