Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Róża na wino
Czy to nadaje się na wino i jak to się nazywa?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
as czy to njie jest tylko roza ozdobna
Odpowiedz
Mam to przed domem, ozdobą to ona jest ale może ktoś wie dokładnie co to jest? To jest b. duży krzak.

Odpowiedz
jak najbardziej dzika róża sie nadaje na winko.
tylko dopiero jesienią, późną, muszą być dojżałe - czerwone, niektórzy mówią że nawet przemrożone. ja w zeszłym roku robiłem i wyszło dobre półwytrawne białe winko o specyficznymm zapachu i smaku. miałem troche problemów z klarowaniem ale udało sie bze chemi.
polecam.
Odpowiedz
:rotfl::glupek::hahaha:
Odpowiedz
Ja ponawiam pytanie Adama C. Otóż ostatnio szukałem gdzie mógłbym nazrywac dzikiej róży dla siebie i znalazłem kilka krzaczków. Zamieszczam poniżej fotki, gdyz tak jka poprzednik nie wiem czy to sie na wino nadaje.

Odpowiedz
Teraz inny krzaczek.

Odpowiedz
No i już ostatni.

Odpowiedz
zastanawia mnie jak wino z DR moze wyjsc biale
myslalem ze rozowe albo czerwone ale biale
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez bulgotnica
...Zamieszczam poniżej fotki, gdyz tak jka poprzednik nie wiem czy to sie na wino nadaje.

Uważam, że każdy dojżały owoc róży nadaję się na wino.

P.S.
Do Alendil - Teoretycznie może wyjść białe jak się będzie robiło kilka nastawów na tych samych owocach to przy 3 razie już wyjdzie słomkowe.
Odpowiedz
A jaki to gatunek? Rosa Canina? Bo porównując z fotkami tutaj:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Rosa_canina.htm
widze najwieksze prawdopodobienstwo. Ale może sie myle.
Chciałbym wiedziec aby wiedzieć jak opisac te winko(wiem że dopiero za jakis miesiąc bede owocki zbierał lecz chciałbym wiedzieć na czym stoje:).
Odpowiedz
na wino sie na pewno nadają wszystkie dojżałe owoce.
co do koloru to może ono nie jest idealnie słomkowe tylko racze ciemno żółte ale w smaku bardzo dobre:1miejsce:
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez bulgotnica
A jaki to gatunek? Rosa Canina? Bo porównując z fotkami tutaj:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Rosa_canina.htm
widze najwieksze prawdopodobienstwo. Ale może sie myle.
Chciałbym wiedziec aby wiedzieć jak opisac te winko(wiem że dopiero za jakis miesiąc bede owocki zbierał lecz chciałbym wiedzieć na czym stoje:).

To jest Rosa Canina na 90%, jak byś dołączył zdjęcie makro paru owoców z listkiem to będzie łatwiej.
Odpowiedz
Dam fotki owocków, łodygi i liścia jak w tym atlasie, tylko w sobotę jak wrucę z pracy bo ona własnie rośnie przy drodzę którą jadę do pracy.

Mam problem bo nadal nie mogę znaleść czarnego bzu, wszedzie jak jest to po jednym krzaczku i to takim niezbyt dużym. A ja chciałbym z 10 L winka nastawić.

Skocz do: