• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Czeremcha
Wino z czeremchy

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z czeremchy
Gosia Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 178
Liczba wątków: 8
14-10-2006, 19:43
Ty nam powiesz jak wygląda czeremchowe kilkuletnie- za jakiś czas
Szukaj
Odpowiedz
Han_ka Offline
orthografos purista
Liczba postów: 749
Liczba wątków: 16
Nastrój: niespokojny, za mało winny
03-11-2007, 22:47
Ciekawe, jak się miewa wytrawne wino czeremchowe Petera - to z goryczką. Czy czas pomógł? Bo ja właśnie popełniłam wino czeremchowo-winogronowo-jeżynowe, też wytrawne, które byłoby naprawdę super - gdyby nie goryczka.... Póki co czekam, ale będę wdzięczna za info na temat waszych doświadczeń w tej kwestii.
Pozdrawiam
Hanka
Szukaj
Odpowiedz
Jaras Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 5
03-11-2007, 23:35
Kilka tygodni temu butelkowałem moje czeremchowe z 2005 roku.Niestety,goryczka ma się dobrze.Może ciut mniejsza niż przed rokiem,ale głowy nie dam.Wiekszość dosłodziłem ,ale kilka butelek zostawiłem wytrawnego.No i dalej będę czekał.
Szukaj
Odpowiedz
gaborro Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 80
Liczba wątków: 2
03-11-2007, 23:43
Ja też zrobiłem wino z czeremchy... Ale już wiem, że posłuży mi do kupażu ...Kolor ma piękny ale tej goryczki jest za dużo...
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
04-11-2007, 00:06
Ja w tym roku chciałem zrobić wino z czeremchy ale zrobiłem tylko nalewke i mimo iż macerowałem owoce czeremchy przez miesiąc i 20 dni nie czuć nic, a nic goryczki- owoce były macerowane całe, z pestkami. W smaku przypomina malage.
W przyszłym roku chciałem zrobić wino z czeremchy ale teraz po tym jak czytam, ze jest goryczkawe, mam obawy.
Mam pytanie kiedy zbieraliście owoce- jak już zaczynało robić się chłodno wieczorami i one wyglądały, jakby były lekko pomarszczone???
Szukaj
Odpowiedz
gaborro Offline
Młodszy winiarczyk

04-11-2007, 13:31
Ja zbierałem owoce zdrowe i można powiedzieć czarne...Pomarszczonych starałem sie nie zbierać ale kilka i tak dostało sie do wiaderka... Okazało się przy płukaniu że są pomarszczone bo siedzi w nich robak... Fermentowałem z owocami jakieś 3 dni i wino ma ciemny kolor i jest bardzo aromatyczne ale i goryczkę ma wyraźną...

Załączone pliki Miniatury

Szukaj
Odpowiedz
SZYBKI Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 119
04-11-2007, 14:44
Czy jeszcze jest może czeremcha ,czy już za późno.
Szukaj
Odpowiedz
winorobek Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.403
Liczba wątków: 36
04-11-2007, 14:46
Ja owoce zbierał w okolicach 15.09, może z czasem owoce czeremchy nabierają goryczki.
Szukaj
Odpowiedz
gaborro Offline
Młodszy winiarczyk

04-11-2007, 14:54
Cytat:Wysłane przez SZYBKI
Czy jeszcze jest może czeremcha ,czy już za późno.

Jest już za późno na czeremchę... Owoce już dawno opadły jak liście były jeszcze zielone.
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
04-11-2007, 17:48
Również nastawiłem wino z czeremchy tego roku. W mojej okolicy jest bardzo dużo krzewów/drzew czeremchy. Smak jagód jest bardzo różny. Krzewy i jagody mają bardzo dużą zmienność osobniczą (wygląd krzewów i smak jagód). Jagody zbierałem starannie wybrane o dobrym smaku (na jednych krzewach smak jagód był znacznie lepszy (mała gorycz) niż na innych tuż obok). Jagody były zbierane w ostatniej dekadzie września i przechowywane w zamrażarce aż zostanie uzbierana odpowiednia porcja do fermentacji.
Fermentacja w miazdze (jeden tydzień), drożdże aktywne Fermicru, pożywka, nastaw bez dodatku kwasku cytrynowego.
Po odciśnięciu soku dodano syropu cukrowego - planowana moc 13%.
Fermentacja przebiegała "bez entuzjazmu".
Nastaw jeszcze nie przerobił planowanej ilości cukru. Smak interesujący ale dość gorzkawy/cierpki. Nastaw na wino jednoowocowe prawdopodobnie nie będzie się nadawać. Wino jest bardzo aromatyczne i z pewnością może nadawać się do kupażu.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
SZYBKI Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 119
04-11-2007, 20:34
Tak też myślałem że już po PTAKACH.Niestety będę musiał poczekać na eksperymenty do następnego roku.
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Nastrój: roztargniony
11-10-2008, 22:40
Mam 6 kg czeremchy, właśnie się rozmraża. Przeczytałam wszystkie wątki o czeremsze (żaden bal, trzy na krzyż) przeczytałam przepis na stronie głównej, proporcje mnie powaliły, a komunikaty o goryczce dobiły na leżąco.
Jakieś wnioski po latach dojrzewania czeremchowego?
Snują mi się po głowie plany miksu z dr, z ryżem, z żytem, z rodzynkami, z daktylami, z bananami... Bo jarzębina i głóg odpadają, mają własną goryczkę, hm.
Chyba muszę się przespać z problemem, ale miło by było poczytać wasze opinie. ;)
Szukaj
Odpowiedz
mamcar Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.546
Liczba wątków: 83
11-10-2008, 23:13
Rob czysta czeremche:)
Szukaj
Odpowiedz
Dingo Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 208
Liczba wątków: 8
Nastrój: lekko winny
12-10-2008, 09:29
Czeremcha po krakowsku
15 litrów (wiaderko) owoców czeremchy zbieranych w przerwach między deszczami. Trzymanie tychże owoców przez 5 dni w chłodnej komórce. Wywiezienie czeremchy do miasta Krakowa i z powrotem ( o szczegóły tego punktu przepisu proszę pytać Zdzisławę). Podejrzewam, że dzięki temu zabiegowi czeremcha nabrała szlachetności tracąc część goryczki. Aby te straty uzupełnić dodano jeszcze 3 litry owoców.
Z 18 litrów czeremchy za pomocą damskich rajstop uzyskano 12,5 litra błotka i płynu (Blg 15 co świadczy o napompowaniu owoców wodą). Po dodaniu piro i po 24h Fermicru VR5 + pektopol fermentacja 7 dni.
Cedzenie ( ponownie rajstopy bez wyciskania a tylko odcieknięcie )w efekcie którego otrzymano 8,5 l płynu. Na tym etapie nastaw był mocno gorzkawy.
Do tego dodano 8l wody i 3 kg cukru (w 2 porcjach). Fermentuje to bez zbytniego entuzjazmu ale fermentuje ( w pomieszczeniu o temp.14-15 st C).
Po próbach organoleptycznych czegoś brakowało więc dodano 3/4 łyzeczki mielonego kardamonu. Aby zwiekszyć kwasowość dodałem 3 drobno pokrojone owoce pigwowca.
Próba smakowa wykonana dzisiaj wypadła pozytywnie, kwasowość w normie, goryczy nie czuć smak ciekawy. Trzeba brać poprawkę na spore ryzyko znieczulenia kubków smakowych degustatora z uwagi na wczorajsze zwycięstwo z Czechami i dzisiejsze podium Roberta.

P.S. do Megany
Jezeli chcesz mieszać czeremchę spróbuj z jabłkami. Osobiscie nie robiłem takowego ale wiele lat temu jadłem czeremchową szarlotkę. Smak był extra.
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
12-10-2008, 14:17
Uwielbiam, jak mi tak mącicie w blond głowie. :lol: A już się zdecydowałam na miks pół na pół z dr....
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
12-10-2008, 17:16
Meg, nie kombinuj! Rób czeremchę solo.
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
12-10-2008, 18:26
Solo nie mogę, nie mam już sił zbierać a 6 kg to za mało na 20 litrów. Zresztą czeremcha solo wyszła tylko Bewie, nie będę ryzykować, moja czeremcha nie jest wszystka dojrzała.
Szukaj
Odpowiedz
bewa Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 3
Nastrój: czeremchowy
12-10-2008, 22:12
Witam i dzięki za pochwały o czeremchowym. Robiłam je dwa razy w takim sam sposób. W 2005 roku miałam zero doświadczenia (moje pierwze wino) i myslę - mniej dorodne owoce. Smak był może i dobry (tak twierdzili pijący) ale było "gęste" i nie chciało się klarować. Ponieważ jestem uparta w zeszłym roku ponowiłam próbę - owoce były takie jak na zdjęciu wyżej (też z robakami, co świadczyło o słodyczy i dorodności - robaków pozbyłam się płukając mnóstwo razy w zimnej wodzie). Robiłam dokładnie tak samo jak poprzednie (nie mrożę owoców bo nie mam gdzie). Na oko dałam ciut mniej cukru i mi wyszło. Myślę, że największy wpływ na wino z czeremchy ma jakość owoców. Jest wątek o moim czeremchowym. Zyczę wytrwałości i .. powodzenia. Megano, zrób z takiej ilości jak masz ale z samej czeremchy - szkoda zmieniać walory wina innymi owocami.
Pozdrawiam - Ewa
Szukaj
Odpowiedz
majchal Offline
Zasłużony Winiarz
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Nastrój: Życie jest piękne
12-10-2008, 22:16
Uważam, że wino samo w sobie jest zbyt "ciężkie" w smaku, jednak jest rewelacyjne do kupażu, szczególnie do "kwaśnego" winogronowego
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
bewa Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 3
Nastrój: czeremchowy
13-10-2008, 05:11
Moje, zwłaszcza to drugie nie było ciężkie, a smak :tancze: . Potwierdzają to opinie innych zlotowiczów. Warto pokusić się jednak na własne doświadczenia.
Do miłego .... Ewa
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
13-10-2008, 06:26
Zachęcona smakiem wina czeremchowego Bewy zrobiłam i wyszło cudne. W tym roku czeremcha też się robi.
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
22-10-2008, 19:39
Z czeremchowego frontu... 4 kg czeremchy fermentowało tydzień, potem czeremcha została odłowiona i dodana dr rugosa. Przez ten tydzień znowu zaszło to zadziwiające zjawisko - nastaw fermentował a blg jak był 23 tak pozostał. No cóż, próbujemy dalej :chytry: W smaku dość goryczkowate. Nawet, powiedziałabym - mocno goryczkowate. Sądzę, że dr złamie tę gorycz i będzie ołkej...
Szukaj
Odpowiedz
Han_ka Offline
orthografos purista
Liczba postów: 749
Liczba wątków: 16
Nastrój: niespokojny, za mało winny
23-10-2008, 11:23
Czeremchowe relacje c.d.

1. Moje zeszłoroczne czeremchowo winogronowe (dokładny skład wspomniałam gdzieś powyżej w tym wątku) doszło do siebie. Goryczka jest, ale dużo mniejsza. Żeby nie to, że jest dużo za krótkie, mogłoby spokojnie konkurować z niezłym gronowym [chociaż dla niektórych jest zbyt 'hardcorowe' :diabelek::diabelek:].

2. Czeremcha z aronią Kubsona - degustowana w Radgoszczy, absolutny hit!:1miejsce: Nie dopytałam tylko o proporcje. Półwytrawne / półsłodkie delikatne winko. Dominuje czeremcha, ale w bardzo przyjemny sposób.

3. O czeremchowym Bewy nie będę pisać, bo wszyscy już wiedzą, że jest super. Mogę jedynie potwierdzić.

Na razie mam ok 10 kg czeremchy w zamrażalniku, ale nie mam czasu, żeby się nią zająć. Poza tym cały czas ciężko myślę, jaki wariant wybrać - solo czy z czymś, a jak z czymś to z czym :niewiem:
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
23-10-2008, 12:18
W tym roku znowu robię czeremchowe solo, ale zastanawiam się nad podzieleniem owego wina na dwie części i jedną zachować bez zmian - lubię tę goryczkę - a drugą część skupażować? Tylko z czym? Kołacze mi się pomysł z wiśnią, a raczej wiśniowym. Coś pokombinuję, bo mnie kusi.
Szukaj
Odpowiedz
nabiz Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 223
Liczba wątków: 4
Nastrój: aroniowy
26-10-2008, 15:27
Zrobiłam wino z hibiskusa, wyszło półsłodkie, ale czegoś bym do niego dodała. Czy warto dorzucić około 15-20% czeremchy? Czy ktoś próbował takiego połączenia?
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Czeremcha
Wino z czeremchy

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 08:41 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa