11-09-2005, 13:23
Wracam do swojej myśli. Napisałem "proporcjonalnie więcej" niebezpodstawnie.
Typowa zawartość świeżego owocu w nastawie na mocne to 0,25 kg/l. A dla suszonej zwykle min. 0,1 kg/l. Typowa wydajność suszenia rugosy to 1/3. Już widać wyższy udział suszonej w nastawie. Będzie on jeszcze wyższy w odniesieniu do miąższu, jeśli uwzględnić, że miąższ traci na masie podczas suszenia znacznie więcej niż pestki. A przecież za wrażenia sensoryczne odpowiada głównie miąższ.
Trochę to może mętnie napisane, ale warte zastanowienia.
Typowa zawartość świeżego owocu w nastawie na mocne to 0,25 kg/l. A dla suszonej zwykle min. 0,1 kg/l. Typowa wydajność suszenia rugosy to 1/3. Już widać wyższy udział suszonej w nastawie. Będzie on jeszcze wyższy w odniesieniu do miąższu, jeśli uwzględnić, że miąższ traci na masie podczas suszenia znacznie więcej niż pestki. A przecież za wrażenia sensoryczne odpowiada głównie miąższ.
Trochę to może mętnie napisane, ale warte zastanowienia.