Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino typu Tokay
#1
Sporządziłem w tym roku wino z agrestu. Sklarowało sie samoczynnie. Jest bardzo wytrawne i ostre w smaku. Postanowiłem je upodobnić do węgierskiego tokayu.
Zmieszałem w równych częściach z zimowym winem rodzynkowym, też wytrawnym. Razem 15 litrów. BLG 0, alk 14%.
Powinienem dodać do tego miód i tu zaczynają się schody. Nie posiadam takowego
:placze: a jeżeli nabędę to zrobię krupnik, który jest nieodłącznym towarzyszem narciarza.
Dodałem więc 0,5 l spirytusu i 70 dag rodzynek i pomaceruję je około miesiąca.
Co o tym sądzicie?
Czytałem też o nasionach kozieradki i płatkach czarnej malwy macerowanej w winach upodabnianych do węgrzynów. Czy ktoś tak robił?
Pozdrawiam wszystkich
:helo::helo::helo::helo::helo:
Miłośnicy dwóch desek szykujcie się do sezonu dziś rano było 5 stopni.:hahaha::big:
Odpowiedz
#2
Z malwy to raczej będzie ekstrakt w kolorze czerwonawym, to nie tyle do białych tokajów co raczej do pełnokrwiście czerwonych węgrzynów upodobniania się zda zapewne.



Skocz do: