Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wino: z owsa na bazie soku brzozowego
#26
jaka mam pewnosc, ze te drozzdze co to tam w srodku zostaly przerobia mi ten cukier ktory ew. bym dodal???
---żadną :big: , w sumie jak wino jest juz mocne to duzo cukru drożdże juz nie przerobią.

i jesli juz to ile go dodac???
---tyle żeby Ci smakowało. :) To jest najwazniejsze.

podrecznikow faktycznie nie czytalem, nie wiem jeszcze ktore to, bo czytam forum tylko to co mnie interesuje, a nie mam za bardzo czasu na czytanie wszystkiego.
---to te:
http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/1476 , http://akropolis.pol.lublin.pl/users/tnowacki/1.zip , http://www.winnica.golesz.pl/wina.html ,
http://www.old.wino.org.pl/frames/menu2.html ;
czytaj, czytaj bo to podstawy.

czy ten kas nie zaszkodzi winu??? (mnie sie wydaje ze nie)
to jest cos w rodzaju kwasu z ogorkow kiszonych (tak mniej wiecej)
---dokładnie nie wiem, ale na wszelki wypadek mozesz zasiarkować (mocne wino nie powinno sie zepsuć)

co zobic zeby nie stracicna %, nie dosladzac zbytnio i zeby kwas znikl???
---na dwa pierwsze to dodatek spirolu :D a na drugie... odkwaszanie? :ysz: :niewiem:
Odpowiedz
#27
Cytat:Wysłane przez moonjava
czy ten kas nie zaszkodzi winu??? (mnie sie wydaje ze nie)
to jest cos w rodzaju kwasu z ogorkow kiszonych (tak mniej wiecej)
---dokładnie nie wiem, ale na wszelki wypadek mozesz zasiarkować (mocne wino nie powinno sie zepsuć)

co zobic zeby nie stracicna %, nie dosladzac zbytnio i zeby kwas znikl???
---na dwa pierwsze to dodatek spirolu :D a na drugie... odkwaszanie? :ysz: :niewiem:


pytanie, bo nie do konca rozumiem, mocnemu winu nie zaszkodzi ten kwas, czy siarkowanie??

spirol - cot o jest???, co mi da jego dodanie i czy musze to robic???

odkwaszanie - ok. tylko JAK?????


pzdrwm Hokky
Odpowiedz
#28
Mocnemu winu żadne bakterie (tutaj ten kwas ala ogórkowy) raczej nie zagrażają. A siarkowanie nie szkodzi winu, chyba ze przekroczenie dawki.

spirol - andergrałndowe określenie spirytusu rektyfikowanego, winnego, etc. ;)

o odkwaszaniu duzo, duzo w dziale: Chemia lub Mieszanie, doprawianie i korekta wad win.
Odpowiedz
#29
Witam!
moon, dzieki za info.
uzywanie wielu dziwnych bardzo madrych naoukowcy slow, doprowadza do niezrozumienia tych barzo prostch - spirol....


eh...

wino zmienilo kolor, nie jest zbyt przyjazne dla oka, ALE:
zaczyna sie chyba klarowac, gdyz przy powierchni jest taka 1,5 cm jasniejsza warstwa. mysle ze to dobry znak. na bulkanie nie hce mi sie czekac, ale przed wczoraj = 17 minut i iles tam sekund chyba 12.

tymczasem pozdrawiam
moze jutro albo w piatek zalacze jakies fotki

/Hokky



Skocz do: