• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pożywki v
1 2 Dalej »

Maxaferm z BA

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Maxaferm z BA
s2x Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 462
Liczba wątków: 24
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Debian i wszystko jasne
#1
18-09-2005, 18:24
Czy ktos juz sprawdzal nowa pozywke z BA, chodzi o maxaferm. Czy to cudo dziala tak jak jest napisane czy to chlyt marketingowy. Planuje niedlugo wieksze zakupy z tej firmy i moze sie skusze. Jednak jezeli ktos uzywal juz wczesniej to moze niech sie podzieli swoja opinia.

oto link:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?p...&grupa_p=6
Moje spojrzenie na wino: https://www.szumiglowa.pl/
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#2
18-09-2005, 18:29
ja sie juz zapatruje. :cool: Z infa wynika ze to tiamina, fosforan i sciany drożdzy (yeast hulls); chyba troche mało. No i te wyniki: w porównaniu z próbą kontrolną dodatek pożywki spowodował odfermentowanie o niecały gram/L więcej cukru. Może źle interpretuje? :niewiem:

/tu jest troche wiecej na jego temat:
http://www.dsm-oenology.com/upload/ecomm...erm_en.pdf
(Figure 2 - wreszcie jakies istotne różnice)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#3
15-12-2005, 08:36
Czy pozywki maxferm można użyć zamiast zwykłego fosforanu amonu (miód)?
Czy może lepiej zrezygnować z tego?
Szukaj
Odpowiedz
jako Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#4
15-12-2005, 10:45
Maxaferm ma zapewnić stabilną i pewną ostatnią fazę fermentacji. Do miodów warto dawać, gdy mają małą krotność.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#5
15-12-2005, 13:33
Cytat:Wysłane przez młodszywinny
Czy pozywki maxferm można użyć zamiast zwykłego fosforanu amonu (miód)?

Poszukaj sobie w miodach o fermaidzie - one są bardzo podobne. Ja bym zastosował razem z DAFem. Oba w zwiększonych dawkach.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 617
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#6
15-12-2005, 14:03
Ja stosowałem do trójniaka i to na począdku fermentacji (dopiero później przeczytałem instrukcję :glupek:) jako jedyną pożywkę. Miodek szedł jak burza przez cały czas do celowego zatrzymania przy 6blg.
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 617
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#7
19-12-2005, 00:06
A tak nawiasem mówiąc, kto wie kiedy prawidłowo dodać? To znaczy kiedy następuje rzeczona w instrukcji "mid-fermentation". Pisze tam, coś o tym, że jak gęstość spadanie poniżej 40, ale jak to przeliczyć na blg???
Szukaj
Odpowiedz
jako Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#8
19-12-2005, 11:29
40 Oechslego, jakieś 9 Blg.
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 617
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#9
19-12-2005, 12:00
Cytat:Wysłane przez jako
40 Oechslego, jakieś 9 Blg.
To do bani. :( Przy 9 blg, to ja bym chciał, żeby mi miodek (trójniak) powoli stawał, oczywiście jak do tylu zejdzie, czemu miałaby pomóc właśnie ta pożywka... Nic to, coś pokombinuję. Myślę, że dodam tak przy 20-18 blg...
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 617
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#10
16-01-2006, 10:55
... zrobiłem tak jak planowałem, dodałem przy 21 blg do panieńskiego, a potem zgodnie z zaleceniem pdf'a wpompowałem trochę powietrza do nastawu i .... - miód natychmiast zwolnił fermentację 6-krotnie! :placze: Dzisiaj ma 19blg i bulka średnio co minutę. Obawiam się czy całkiem nie stanie... Następnym razem daję Maxferm na początku! A może zrezygnuję jedynie z pompowania tlenu...
Szukaj
Odpowiedz
homo rudis Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 75
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Ruda Śląska
Nastrój: szampański
#11
05-02-2006, 11:02
Dodalem rzeczona pozywke na starcie do miodu przy 29 blg + szczypta standardowej i dzisiaj po tygodniu odfermentowalo do 7blg i pracuje dalej.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
henry Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 91
Liczba wątków: 10
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Słupca
Nastrój: malinowy
#12
28-07-2007, 09:16
To ja mam maxafern dodać na starcie? Do bayanusów jest ok. Jak z nią jest?
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 617
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#13
28-07-2007, 14:49
Od czasu tamtego przypadku daję zawsze na początku i jest OK.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pożywki v
1 2 Dalej »

Maxaferm z BA


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 16-07-2025, 12:35 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa