Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino od serca dla serca : czarny bez + aronia + czeremcha.
Witam wszystkich !
Zapoznałem się ze składem i działaniem leczniczym owoców wymienionych w temacie tego postu i myślę że, może to być winko zaliczone do tych zdrowotnych no i smakowo może wyjdzie całkiem całkiem - będe celował w wytrawne.
Co szanowni forumowicze sądzą o takim MIKSIE - czy to fajny MIKS ??
Odpowiedz
Szczerze mówiąc na samą myśl o takim winie trochę mnie skręca ;).
Czeremcha - cierpka i gorzka
Aronia - masa tanin = cierpka
Cz. bez - specyficzny, intensywny smak.

Przed zrobieniem wina spróbuj pomieszać małe ilości soków wyciśniętych z tych owoców (z aronią będzie b. truno) i sprawdź smak. Albo przynajmniej zmiażdż te owoce i spróbuj. Bo są to naprawdę specyficzne owoce i ja bałbym się ryzykować na większych ilościach wina.

Ponadto będziesz miał problem techniczny z wykonaniem tego wina. cz.bez najlepiej od razu jest wycisnąć (po gotowaniu), czeremchę - któtko fermentować w miazdze, aronię natomiast nieco dłużej. Jeśli nie masz przynajmniej dwóch naczyń do fermentacji - będzie problem.

BTW: Nigdy nie robiłem takiego miksu, natomiast robię wina z cz. bzu i z aronii. Piłem wino z czeremchy. Niewielu ludzi preferuje wina wytrawne z tych owoców.
Odpowiedz
lecznicze pije sie w małych ilosciach; to pewnie tylko kilka literków będzie? :chytry:

i ze względu na to o czym wspomniał Deg robiłbym raczej słodkie.
Odpowiedz
Nie ma co robić za dobrego, bo za szybko wyjdzie.
Ja dla podniesienia walorów leczniczych mikstury, zamiast zwykłej wody użyłbym krynickiego "Zubra".
Kto pił ten wie czym to pachnie. Jednym słowem
napój byłby 'tylko dla orłów'... no ale lekarstwa z definicji powinny być paskudne, bo wtedy człowiek czuje, że się leczy :)

Skocz do: