12-08-2003, 15:27
Winko 12l (sciągnięte znad osadu) ma 3 tygodnie. Skład: figi,cz. jagoda, sok z wisni. Chodziło i chodzi rewelacyjnie.
Mam tylko mały problem chcę by skończyło w ciągu kilku dni, czy dodatek 2-3g pirosiarczynu przyspieszy fermentację (wiem że można dodac więcej (ok 5-7g) i wybic drożdze ale nie o to mi chodzi) i jesli tak to o ile? Czy ktos robił cos podobnego, lub ma doswiadczenie z piros. ?, ps czy jest jakas inna metoda na przyspieszenie zakończenia ferm. bez wybicia drożdży?
Mam tylko mały problem chcę by skończyło w ciągu kilku dni, czy dodatek 2-3g pirosiarczynu przyspieszy fermentację (wiem że można dodac więcej (ok 5-7g) i wybic drożdze ale nie o to mi chodzi) i jesli tak to o ile? Czy ktos robił cos podobnego, lub ma doswiadczenie z piros. ?, ps czy jest jakas inna metoda na przyspieszenie zakończenia ferm. bez wybicia drożdży?
