• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

Czy dodać piro do nastawu z dzikiej róży?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czy dodać piro do nastawu z dzikiej róży?
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#1
18-10-2005, 14:10
Witam
Zastanawiam się czy dodać piro do nastawu DR? Czy nie pogorszy to smaku lub innych właściwości?
Pzdr młodszy
Szukaj
Odpowiedz
oloroso Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 375
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: :tancze:
#2
18-10-2005, 14:48
Piro dodaje się tylko wtedy jak nie wiesz czego użyłeś do zrobienia wina. A więc jak robisz z wywrotki jabłek i może się tam pojawić i mysza, szczurek, much od groma, kupa ptaka, robale etc. Albo jak przerabiasz kilka skrzynek 50l winogron i podczas zbioru do skrzyn wpanie od czasu do czasu jakis robal i już nie zdąży wyjść przed tłoczeniem.
A jak masz DZR zbieraną owocek do owocka, przebraną, umytą, pokrojoną to co ty chcesz dezynfekować lub stabilizować? Poza tym od momentu kiedy zestabilizowałem sobie nastaw gronowy i poczułem po kilku dniach woń zgniłych jaj to mi się odechciało wzbogacać nastaw w siarkę i siarczany.
Szukaj
Odpowiedz
Tony Halik Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 347
Liczba wątków: 22
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: ;)
#3
19-10-2005, 10:49
Ja zgodnie z zaleceniami starszych winiarzy daje piro do miazgi. Nie wyczuwam zapachu siary. Potem juz nie siarkuje, ale wino robilem mocne. W tym roku 11%, 13% i 17%. Do dwoch pierwszych niestety dodam i to chyba natrzymanie drozdzy.
Co do siarkowania miazgi z rozy, to rowniez doradzono mi, zeby nie siarkowac. Ale jak to umyc? Duzo owociw jest miekkich, lekko rozkwaszonych przy zbieraniu i obieraniu. Polecono mi, zeby nie zalewac tego wrzatkiem. Z reszta sam jestem przeciwnikiem takiego robienia. Ale gdy nie bede mogl ich normalnie umyc, to zastanawiam sie czy piro czy wrzatek. Bo dylemat jest powazny. Jedno zabiera pozyteczne zwiazki z owocow, a drugie to chemia.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

Czy dodać piro do nastawu z dzikiej róży?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 06:53 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa