• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

Moc wina z DR

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Moc wina z DR
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#1
19-10-2005, 14:14
Jaką sugerujecie optymalną moc wina półwytrawnego-półsłodkiego z DR ?
Szukaj
Odpowiedz
PanPomidor Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 193
Liczba wątków: 8
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: vis-a-vis z drzwiami od pokoju do planety
#2
19-10-2005, 15:06
Sugeruje pisanie trzech pytan w jednym temacie zamiast zakladania trzech oddzielnych.

Sugeruje sugerowanie sie wlasnym smakiem i wlasnymi opodobaniami.

Sugeruje takze zasugerowanie sie moimi sugestiami :big:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#3
19-10-2005, 19:26
Panie Pomidorze, pozwalam sobie mież odmienne zdanie: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...9#pid51359

Krzysztof
Odpowiedz
mcb Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 284
Liczba wątków: 15
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Mikołów
#4
20-10-2005, 11:21
Cytat:Wysłane przez młodszywinny
Jaką sugerujecie optymalną moc wina półwytrawnego-półsłodkiego z DR ?

Można poddać miazgę dwukrotnej fermentacji (druga przy użyciu 1/3 ilości wody z pierwszego nastawu. Uzyskany moszcz wlej do jednego balona i przelicz na 13-14% z tendencją do półsłodkiego.

Jeżeli masz 2 wolne balony proponuję zrobić wino mocne słodkie (16-17%) i słabe wytrawne (10-11%). Jeżeli nie będą ci smakowo odpowiadać możesz je po sklarowaniu połączyć do półsłodkiego
Pzdr
G
Szukaj
Odpowiedz
Pretor Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 139
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: GDAŃSK
#5
20-10-2005, 12:10
Co do dwukrotnej fermentacji (jak rozumiem chodzi o dwukrotne zalewanie owoców), proponuję zastosować do drugiego zalania owoców taką samą ilością wody dodatku w postaci esencji z rodzynek lub suszonych śliwek. Takoż uczyniłem w tym roku i ten drugi nastaw na pewno będzie miał piękną barwę i mam nadzieję, że conajmniej akceptowalny smak. I zamiast 50 będę miał 100l nastawu wina z DR. Żyć nie umierać.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

Moc wina z DR


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-07-2025, 19:40 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa