19-10-2005, 14:14
Jaką sugerujecie optymalną moc wina półwytrawnego-półsłodkiego z DR ?
Moc wina z DR
|
19-10-2005, 14:14
Jaką sugerujecie optymalną moc wina półwytrawnego-półsłodkiego z DR ?
19-10-2005, 15:06
Sugeruje pisanie trzech pytan w jednym temacie zamiast zakladania trzech oddzielnych.
Sugeruje sugerowanie sie wlasnym smakiem i wlasnymi opodobaniami. Sugeruje takze zasugerowanie sie moimi sugestiami ![]()
19-10-2005, 19:26
Panie Pomidorze, pozwalam sobie mież odmienne zdanie: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...9#pid51359
Krzysztof
20-10-2005, 11:21
Cytat:Wysłane przez młodszywinny Można poddać miazgę dwukrotnej fermentacji (druga przy użyciu 1/3 ilości wody z pierwszego nastawu. Uzyskany moszcz wlej do jednego balona i przelicz na 13-14% z tendencją do półsłodkiego. Jeżeli masz 2 wolne balony proponuję zrobić wino mocne słodkie (16-17%) i słabe wytrawne (10-11%). Jeżeli nie będą ci smakowo odpowiadać możesz je po sklarowaniu połączyć do półsłodkiego Pzdr G
20-10-2005, 12:10
Co do dwukrotnej fermentacji (jak rozumiem chodzi o dwukrotne zalewanie owoców), proponuję zastosować do drugiego zalania owoców taką samą ilością wody dodatku w postaci esencji z rodzynek lub suszonych śliwek. Takoż uczyniłem w tym roku i ten drugi nastaw na pewno będzie miał piękną barwę i mam nadzieję, że conajmniej akceptowalny smak. I zamiast 50 będę miał 100l nastawu wina z DR. Żyć nie umierać.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|