Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dodanie piro = strata koloru
#1
Nie wiem czy już nie było to poruszane ale cos nie mogłem się doszukac.;)
Sprawa wygląda tak jak w temacie. Mianowicie wczoraj zacząłem przygotowywac winko sliwkowe. Wydrylowałem zalałem wrzątkiem i pozostawiłem na noc do ostygnięcia dzisiaj rano zaaplikowałem MD i piro. Nabrałem soczku do szklanej próbówki (piękny czerwony kolorek) wsypałem do tego aby rozmieszac niecały 1 g piro a tu bęc nie ma koloru :osok zrobił się prawie biały. Pomyslałem duże stężenie wiec wlałem to do gara (8 kg owoców i 4 l wody) wymieszałem i sprawdziłem jeszcze raz. Zdecydowanie sok stracił kolor pod wpływem pirosiarczynu. Powiedźcie mi czy to normalne i czy w każdym owocem się tak dzieje czy to moja węgierka taka wrażliwa ;)
Odpowiedz
#2
Nic nienormalnego sie nie stalo. Twoje winko i tak straciloby kolor podczas fermentacji, bo barwniki po utlenieniu i zmianie koloru na rdzawy opadlyby na dno, albo pozostalyby w zawiesinie. Nie ma sie czym przejmowac. A tak przynajmniej bakterie Ci tego nie zjedza.
Odpowiedz
#3
Mariusz, wbrew pozorom wegierkowe jest winem bialym co do klasyfikacji i takze co do koloru, ktory potem nie jest zbyt intensywny.
Odpowiedz
#4
Dzięki za wyjasnienie.
Nie była to rzecz z powodu której bym jakos panikował jednak mnie to zaciekawiło i troszkę zaniepokoiło;).
Wiedziałem iż wisniowe do ciemnych nie należy i po drodze kolorek straci ale nie sądziłem że prze piro. Jednak dzisiaj wszystko jest ok. miazga pięknie ruszyła :D
Pozdrawiam Mariusz



Skocz do: