• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

Chcesz żeby ktoś pomógł Ci w sprawie wina? Czytaj to.

Wątek zamknięty 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Chcesz żeby ktoś pomógł Ci w sprawie wina? Czytaj to.
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#1
27-02-2006, 21:47
Mamy bardzo wątpliwe informacje na temat obecnosci na forum wróżbitów itp. dlatego jesli chcesz uzyskać przydatną poradę powinieneś napisać jak najwięcej informacji o winie:

a) jakie jest ono w tej chwili, tzn.:
-z czego jest zrobione (owoce, zboże - jakie? Jakiej jakości? Jak rozdrobnione, czy całe? Czy poddane jakiejś obróbce np. termicznej?)
-kiedy nastawione (najlepiej w formie "X dni/tygodni temu")
-ile jest litrów tego wina
-jakich ilości składników użyto? woda, cukier, kwasy, pożywki (DAF czy kompleksowe?), soki - wszystko (w kg, L; jeśli były w ratach to co jaki czas i po ile?)
-jakich uzyłeś drożdży (jesli wogóle ich uzyłeś) czyli nazwa rasy oraz producent. W jakiej były kondycji? Jaką zastosowałeś dawke?
-ile wino ma w tej chwili % alkoholu (obliczone na podstawie odczytów cukromierza)
-ile wynosi w tej chwili balling? (jezeli nie wiesz co to blg to nawet sie nie przyznawaj tylko uzupełnij swoją wiedze na stronie macierzystej. A jeżeli wogóle nie masz cukromierza to też sie nie przyznawaj i znajdź w dziale Giełda gdzie go możesz kupić)
-jaka jest temp. wina (nie otoczenia!)
-ew. kiedy skończyło fermentować (najlepiej w formie "X tygodni/mies. temu"), ile od tamtej pory zrobiłeś obciągów, w jakich oodstępach czasu, czy coś dodawałeś do wina, czy je przenosiłeś?

b) jakie chciałbyś otrzymać? Jakie chcesz zeby było w smaku? (tu znowu nawiązanie do braku jasnowidzów na forum)
-jaka moc, słodycz, barwa, intensywność

c) z jakiej literatury korzystałeś robiąc wino? (autor i tytuł, ew. rok wydania)
Strona WWW Szukaj
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#2
23-10-2007, 16:47
Poza tym, co powinieneś jest coś, co musisz.

Musisz zapoznać się i stosować do REGULAMINU FORUM

To życzliwa rada. Jeśli tego nie zrobisz, nie zdziw się, że nikt nie odpowie na Twoje pytanie, albo gorzej - zostaniesz usunięty z Forum.
Szukaj
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.675
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#3
10-03-2016, 13:54
Dla przypomnienia i do stosowania
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
1 2 3 4 5 … 92 Dalej »

Chcesz żeby ktoś pomógł Ci w sprawie wina? Czytaj to.
Wątek zamknięty 


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-05-2025, 09:42 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa