Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z żyta - ile kw. cytr.?
#1
Przymierzam się do swojego pierwszego wina z żyta. Czytając przepis na stronie natknąłem się na problem. Nie jasne dla mnie jest ile mam dać kwasku cytrynowego.

W opisie wykonania autoro podaje:
Cytat:Wsypać zboże do baniaka i zalać dwoma litrami wody w której wcześniej rozpuszczono 50g kwasku cytrynowego i pozostawić na co najmniej 4 godziny.

Natomiast w tabelce z przykładami składu jest napisane, że mam dodać (dla wina 17%) - 30 g.

Pytam zatem, która liczba jest prawdziwa? Dlaczego jest taka rozbieżność? I dlaczego Ziemia jest okrągła?

pozdrawiam

:helo:
Odpowiedz
#2
ja bym dał 40g :big:

Daj mniej, potem zawsze mozesz dodac do smaku. Wtedy żeby zachować efekt dezynfekcyjny możesz dodac piro do tych 2L wody bo na zbożu jest naprawde cała mikrobiologiczna Arka Noego. :kwasny:
Odpowiedz
#3
Dzięki Moonjava!

Czytasz w mych myślach bo ja już nie czekając na odpowiedź (bo czas goni) dodałem KC i to właśnie 40 g.

Problem był tylko taki: wiem, że zawsze można dodać kwasku, jednak tutaj nie chodzi o efekt "smakowy" - bałem się, ze niewłaściwa ilosć nie odniesie pożądanego skutku.

A co do piro... wiesz! nie mam... myślę, ze nic sie nie zalęgnie...

pozdrawiam
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez cayose
A co do piro... wiesz! nie mam...

tak, wiem że go nie masz i pewnie nigdy nie miałeś :lol: ... ale może kiedyś sie zdecydujesz. :diabelek:

zeby nic nie zdążylo sie rozwinąć mozesz dać większą i silniejeszą MD lub ... drożdże aktywne. :podstep:
Odpowiedz
#5
Zalęgnąć (co za "nielingualny" wyraz) może się zawsze, przemyć żytko w zimnej wodzie, do miski, zalać gorącą wodą (ukropu bakterie też nie przeżyją) na momencik tak do 15 minut, odlać, żyto dać do balona zalać roztworem i sypnąć matką (ewentualnie zalać). Wino pycha, jedno z moich ulubionych. Mam już różę, dzisiaj mi zbierali :P
Odpowiedz
#6
Panowie,myślę,że nawet te 40g to będzie ciut za mało.O ile pamiętam,to kwasowość moszczu(wina) powinna wynosić 6-10 g na litr.Zbytnie obniżenie kwasowości może powodować pewne komplikacje w czasie fermentacji (rozwój szkodliwych drobnoustrojów),a także wino może się gorzej klarować.Na deserowe dałbym 80g.P.S.Cayose,daj trochę rodzynek-będzie lepsze:polewam:
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez moonjava
Cytat:Wysłane przez cayose
A co do piro... wiesz! nie mam...

tak, wiem że go nie masz i pewnie nigdy nie miałeś :lol:

Widzisz moonjava jak my się już pięknie rozumiemy...:lol::lol::lol:

Cytat:mozesz dać większą i silniejeszą MD

Silna MD? Chłopie!!! JA STWORZYŁEM POTWORA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:diabelek::diabelek::diabelek::diabelek::diabelek:

Witam lolo (fajnie że czasem ktoś z opolskiego sie tu odzywa:big: ). Nad zalewaniem wrzątkiem myślałem, ale postanowiłem od początku do końca robić wg. przepisu ze strony (a tam nie ma o tym mowy). Za rok, bogatszy o doświadczenia będę mógł wprowadzić poprawki... tak z reszta zawsze robie.

Co do rodzynek to jak wyzej. Zrobie "goły" przepis - za rok będziemy dodawać co tylko na myśl przyjdzie...:chytry::diabelek:

dzięki za pomoc

pozdrawiam
Odpowiedz
#8
Co do drożdży róbcie zawsze tak, jak ja to robię. We wiadrze zgodnie z przepisem maczam żyto - 1 dobę. A w oddzielnym pojemniku już fermentuje w tym czasie woda z cukrem i pożywką, lekko podgrzane dla szybszego rozwoju drożdżaków. I tą dobę później dorzucam całe żyto do tego fermentującego hegemona. Całość grzeję jeszcze dobę. Potem temp. własna nastawu.

Ostatnio wyfermentowało mi w tydzień cukier na 12% alc., w drugi tydzień dociągnęło do 15%. Najszybsze wino, jakie popełniłem.

Podsumowując: moja MD ma objętość równą objętości nastawu - minus objętość żyta z kwaskiem cytrynowym i tą niezbędną odrobiną wilgoci.
Odpowiedz
#9
Cytat:rmożesz dodac piro do tych 2L wody bo na zbożu jest naprawde cała mikrobiologiczna Arka Noego. r


Mnie zatanawie inna kwestia.
Jutro mam zamiar zacząć robić winko zbożowe, i tak pomyślałem o piro......., ale moje jest przeterminowane conajmniej rok.
Czy może się coś złego stać jeśli go użyję?
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez robek
Czy może się coś złego stać jeśli go użyję?

raczej nic, najwyzej nie zadziała.
Odpowiedz
#11
Nie wyjdzie ci wino z żyta:/. a wiesz dlaczego?? bo to wino zimowe a teraz jest jesień :co_jest:



Skocz do: