Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cytryny zamiast kwasku cytr.?
#1
Witam.
Mam zamiar zrobić wini z ryżu i zamiast kwasu c. zapodać cytryny. Jak radzicie to wykonać? Wycisnąć sok z cytryn czy po prostu drobno pokroić owoce i wrzucić do balona?

Pzdr grem
Odpowiedz
#2
wycisnac sok
Odpowiedz
#3
Polecam przed wyciśnięciem soku cytrynę porządnie umyć ew. sparzyć, następnie zetrzeć zółtą (ale tylko i wyłacznie żółtą) skórkę na drobnej tarce i dodać ją do ryżowego nastawu...:slinka:

Krzysztof
Odpowiedz
#4
Ile tej skórki polecasz na 10 l ?
Odpowiedz
#5
Przy nastawach ryżowych zastępuje cześć kwasku cytrynami pokrojonymi w kostkę; przy czym ja przyjąłem przelicznik 5 cytryn=20g kwasku (paczuszka) i własnie skórke z tych pięciu cytryn daję do nastawu 25l, cytryny po usunieciu albedo kroję w kosteczkę i dodaje do nastawu.
Do mniejszych nastawów dawałbym proporcjonalnie mniej skórki, jako że jest ona bardzo aromatyczna (a niektóre egzemplarze wyjątkowo) a każdy nadmiar szkodzi produktowi finalnemu. Wydaje mi się, że skórka z 1, góra 2 cytryn na 5 l wystarczy.

Krzysztof
Odpowiedz
#6
Dzięki! Jak będę robiła wermut, to skorzystam z informacji :)
Odpowiedz
#7
Ja mialem dac 20g kwasku lub sok z 2 cytryn. Ale poszedlem na kompromis i dalem 10g kwasku i sok z 1 cytryne :drink:



Skocz do: