• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Gorzki smak winogronowego

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Gorzki smak winogronowego
Thomas_tbg Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Tarnobrzeg
#1
26-10-2005, 15:28
Witam.Nastawiłem z winogron białych na 13% vol. Fermentacja burzliwa się kończy,zamierzony vol. już prawie jest ale smak jest dosyć gorzkawy (i drożdżowy ale to chyba ustanie).Czy przyczyną może być to,że najpierw wytłoczyłem świeże owoce i zrobiłem nastaw z matką a później pozostałość zafermentowałem (2 dni) z cukrem i wodą i dodałem do nastawu?Może za dużo pestek w stos. do ekstraktu w tych wytłoczynach było?Wtedy jak próbowałem w smaku było ok.Co jeśli nie to może być przyczyną i jak to zlikwidować?A może ten posmak np od drożdży i samo :) się naprawi po obciągu i wymarciu drożdży?PS Jak dotąd robiłem czerwone owocowe winka i nie było czegoś takiego.PZDR.
Szukaj
Odpowiedz
Dido Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 23
Dołączył: 06 2003
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Nastrój: winny, aczkolwiek niewinny
#2
27-10-2005, 10:58
o ile mi wiadomo to białych winogron nie poodaje się fermentacji, tylko tłoczy sam sok.
Czy jak zafermentowałeś pozostałość to całość dodałeś do nastawu czy tylko sam płyn ??
Nic też nie piszesz ile ten nastaw stoi sobie nad osadem
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#3
27-10-2005, 12:35
i ile blg ma? ...byli juz tacy na forum dla których wytrawny = gorzki... :spie:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#4
27-10-2005, 12:52
Cytat:Wysłane przez Dido O ile mi wiadomo to białych winogron nie poodaje się fermentacji...
Dokładnie tak - w miazdze białych winogron najczęściej się nie fermentuje, a jeśli już (np. muskaty, dla podniesienia aromatów), to krótko.
Co wcale nie znaczy, że Twoje wino będzie gorzkie zawsze. Taniny w niedojrzałym winie zazwyczaj są kanciaste i wyraźnie gorzkie. W miarę dojrzewania łagodnieją, wygładzają się a całe wino harmonizuje.
Szukaj
Odpowiedz
zaksiu Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 50
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2009
Lokalizacja: Zduńska Wola
#5
13-12-2009, 21:23
Witaj Maciej. Czy mogę Tobie wysłać trochę wina, które też wyszło mi o gorzkim smaku. po dosłodzeniu nadal ma dużo ostrości. Po dosłodzeniu blg 0, a kwasowość 8. Owoce winogron kupiłem od sąsiada. Białe odporne na wszysko dość popularne, smak ich spotkałem u wielu osób.Wiele słyszałem o labrusce i chciałbym abyś powiedział mi czy moje wino było zrobione z labruski i czy coś z niego wyjdzie.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

Gorzki smak winogronowego


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 23-06-2025, 19:40 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa