Liczba postów: 4
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2005
Zebrałem trochę owoców derenia ale nie mam w chwili obecnej wolnego baniaka. Jak go przechować? Zamrozić, zapakować do słoika zasypać cukrem i zawekować a może sok z sokownika bo sokowirówka odpada (pestki). Jak później postępować w zależności od sposobu przechowania? Proszę też o fajne przepisy na wino z derenia. Jakich drożdży użyć (Biowin, kieleckie).
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
Cytat:Wysłane przez jacek67
Proszę też o fajne przepisy na wino z derenia.
masz dwa w wątku o niewiele mówiącym tytule "wino dereniowe"...
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
Kiedy zebrałeś tego derenia. Dereń dojrzewa we wrześniu i spada na ziemię.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2005
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
Radził bym mrożenie aby później fermentowac w miazdze.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2005
Tak też zrobiłem. Dzięki.