• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

DR zlałem po tygodniu

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
DR zlałem po tygodniu
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#1
02-11-2005, 12:01
Witam.
Tydzień sie fermentowały całe, sparzone owoce DR. To co zlałem i wycisnąłęm przypomina raczej przecier. Problem jest w tym, że jest to kwaśne jak cholera. Nie dodawałem, żadnych zakwaszaczy. W sumie było trochę dużo tych owoców (5 kg - 10 L nastaw, ale tak btło w przepisie). Może to efekt całkowitego braku cukru i ok. 1L wody.
Cóż, dodam cukier i poczekam do pierwszego ściągnięcia po ustaniu fermentacji.
Szukaj
Odpowiedz
marcin9994 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Nastrój: Pelen loozik
#2
05-11-2005, 12:41
Masz racje dodaj cukru. Ale czemu tego wcześniej nie zrobiłes??
Szukaj
Odpowiedz
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#3
09-11-2005, 12:02
Cukru dodałem (zapomniałem napisać - 0,5 kg), ale po opisywanym okresie drożdże "zeżarły" cały. Dodałem resztę wody i resztę planowanego cukru na dwa razy. Zobaczę co będzie za miesiąc po ściągnięciu. Na razie pracuje jak szalone.

pzdr
Szukaj
Odpowiedz
cayose Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 999
Liczba wątków: 27
Dołączył: 04 2005
Lokalizacja: Opole
Nastrój: jak zawsze fenomenalny :)
#4
09-11-2005, 12:34
Cytat:5 kg - 10 L nastaw, ale tak było w przepisie
a przepraszam, w którym przepisie??? podaj źródło!!! Moje podaje 2X (!!!) mniejszą ilość DR!!!

Cytat:Może to efekt całkowitego braku cukru
To na pewno jest tego efekt!

Cytat:To co zlałem i wycisnąłęm
...powinieneś wlać do balonu i dodać cukru (w porcjach). Wytłoczyny zalej (jeśli jeszcze nie jest za późno) wodą na jeden dzień, a następnie dolej do nastawu.

Cytat:ok. 1L wody
przepraszam, ja dobrze rozumuje? - zalałeś 5 kg DR 1 litrem wody? to ja się nie dziwię, ze wyszedł Ci "przecier"!
Szukaj
Odpowiedz
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#5
09-11-2005, 14:27
przepraszam, ja dobrze rozumuje? - zalałeś 5 kg DR 1 litrem wody? to ja się nie dziwię, ze wyszedł Ci "przecier"!

Nie, do 10L brakowało 1L (celowo)
Szukaj
Odpowiedz
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#6
09-11-2005, 14:28
Przepis z Pilarka
Szukaj
Odpowiedz
brunoniusz Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 39
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: wrocław
#7
09-11-2005, 23:57
DR u was już zlane a ja tam czekam na jakiś porządny przymrozek i już! ale jak tak dalej będzie to do grudnia przyjdzie czekac... a i ptasia grypa wszystko zeżre...
pozdr
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

DR zlałem po tygodniu


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-06-2025, 17:24 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa