• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 88 89 90 91 92

literatura?-jestem nowy

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
literatura?-jestem nowy
Qba Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: kraków
Nastrój: pozytywny
#1
03-11-2005, 22:43
witam wszystkich
ostatnio zaczołem sie interesowac winkami i
chciałbym sprobowac zaczac robic DOBRE winka lecz w tym temacie jestem zielony, czy moze mi ktos polecic jakas dobra ksiazecze:ksiazka:
wiem ze na forum mozna znalezc wszystko i juz wiele sie dowiedzialem ale gdyby ktos mial jakis podrecznik to prosze aby dal znac
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
AlterEgo Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Dublin/Koszalin
#2
03-11-2005, 22:55
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=53 - tu znajdziesz odpowiedz. Przeszukaj tez linki, istnieja podreczniki w .pdf. Jezeli nie znajdziesz - pisz na PW, cos podesle.

Pozwiedzaj ogolnie cale forum, zebys wiedzial co gdzie tu znalezc. A znajdziesz wszystko ;)
Przed zadaniem pytania korzystaj tez z funkcji "Szukaj" - forum jest bardzo obszerne i na wiekszosc pytan, jakie bedziesz mial, kiedys zostaly juz prawdopodobnie udzielone odpowiedzi.
Szukaj
Odpowiedz
Sean Dillon Offline
Leon Zawodowiec (VERY Very Bad )
****
Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: WROCŁAW
Nastrój: szatański!!!
#3
04-11-2005, 00:29
wiec tak:

po 1
uzupelnij profil o miasto.cos bedzie mozna poradzic

po 2

http://www.old.wino.org.pl
poczytaj ten podrecznik dowiesz sie wszystkiego

po 3

ksiazka pana Cieslaka pt. Domowy wyrob win. wszystko co powinienes wiedziec nt winka

po 4
gratuluje ze najpierw chceez dobrze poznac teorie a potem przejdziesz do praktyki... zeby tak kazdy nowy chcial zrobic.:1miejsce:
Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered
 
#4
04-11-2005, 09:37
Tak jak napisał Sean Dillon - my zaczynaliśmy od książeczki , potem stronka , a póżniej forum ... Jeśli chodzi o forum proponujemy używać opcji szukaj - prawie wszystko już było napisane
Odpowiedz
Qba Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: kraków
Nastrój: pozytywny
#5
04-11-2005, 13:03
bardzo dziekuje za wszystkie rady,
Właśnie ide wyporzyczyc Cieślaka mam nadzieje ze bedzie w jakiejś bibliotece.

Musze przyznac, ze www.wino.org.pl strasznie wciaga, a i jestem z krakowa
Szukaj
Odpowiedz
mpiotr Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 21
Dołączył: 06 2003
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: No Mood.
#6
04-11-2005, 13:31
Witam serdecznie
Cieslaka wlasnie widzialem w M1, w galerii na stoisku Tania Ksiazka za 19 zl. To zawsze warto miec, a i cena przyzwoita. Mozesz tez znalezc na Allegro - uzywane ale tansze.
Szukaj
Odpowiedz
oloroso Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 375
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: :tancze:
#7
04-11-2005, 13:44
Ja polecam Z.T. Nowickiego "Piwa.Cydry.Wina.Nalewki.Likiery.Kremy".
Pdf znalazłem na emulu ("eBooks.PL.Domowe.Piwa.Cydry.Wina.Nalewki.Likiery.Kremy.-.Z.T.Nowicki")..
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#8
05-11-2005, 13:40
hej

ta opiera sie na Cieślaku: http://akropolis.pol.lublin.pl/users/tnowacki/1.zip

przyda sie też to: http://www.winnica.golesz.pl/winiarstwo.html#wyrob

i to: https://hyperreal.info/node/1476

oraz to: http://www.kurdesz.com/main.php?mnuId=1

:spoko:

/aha, podany już: http://www.old.wino.org.pl/frames/menu2.html opiera sie głównie też na Cieślaku.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Maneciarz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Warszawa koło Grójca
#9
21-08-2006, 22:04
Polecam

Wieslaw Wzorek, Eugeniusz Pogorzelski
Technologia Winiarstwa Owocowego i Gronowego.

Książka siż nadaje dla tych co to Cieślaka znajś na pamięć, była wydawana jako wkładka do miesięcznika "przemysł fermentacyjny i owocowo warzywny"

Jeśli ktoś jest chętny proszę o kontakt.
Szukaj
Odpowiedz
bauer311 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 47
Liczba wątków: 8
Dołączył: 12 2006
Lokalizacja: gdańsk
#10
21-02-2007, 20:54
Polecam Cieślaka- domowy wyrób win- doskonała książka dla rozpoczynających przygodę z winem. sam jej używam:)
Szukaj
Odpowiedz
Baca Baców Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 373
Liczba wątków: 12
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Kielce
#11
21-02-2007, 23:35
W Krakowie masz wiele antykwariatów, Cieślaka znajdziesz z pewnością. Pod wieczór będziesz miał taczki pełne wszelkiej literatury. Wejdź też na Allegro. I załóż własny kajecik.
Szukaj
Odpowiedz
Barthez&Loczek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Nowa Sól
Nastrój: wyjazdowy
#12
05-06-2007, 20:22
Witam!
Akurat taki topic więc postanowiłem przy okazji zapytać o zbliżoną kwestię.
U znajomego na strychu znalazlem baaardzo wiekową książkę nt. wyrobu win.
Po słownictwie wygląda mi na lata 50. Niestety brakuje okładki i strony tytułowej,
nie jestem w stanie nawet stwierdzić autora.
I tu pytanie: czy ktoś orientuje się może w wydaniach z tamtego okresu? Na ile ich treść jest wiarygodna, a przepisy warte wypróbowania?
Dziękuję i pozdrawiam!
Barthez
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#13
05-06-2007, 20:34
Barthez&Loczek ,
ile ma stron? Jest to broszura czy książka. Zacytuj coś to pomożemy Ci zidentyfikować tę pozycję.
Sądzę że nieznana książka powinna być OK.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Barthez&Loczek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Nowa Sól
Nastrój: wyjazdowy
#14
05-06-2007, 21:35
Dzieki za tak szybki odzew:)
Książka ma 78 stron.
Zeskanuje jutro parę pierwszych stron i je wrzuce.
Zacytuje tu początek:
"Co to jest wino?
Wino jest to napój alkoholowy, powstały przez odfermentowanie soku owocowego. Ponieważ nasze porzeczki, borówki, jabłka i t. p. są również owocami, przeto odfermentowany ich sok jest również winem prawdziwem, jak i wino otrzymane z winogron. Niesłusznie przeto nazywa się wina t. zw. owocowe winami sztucznemi, zwłaszcza, że i wino winogronowe nie występuje gotowe w przyrodzie, lecz może być tylko zrobione, gdy użyjemy do tego celu odpowiedniej sztuki winiarskiej"...
Pozdrawiam!
Barthez
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#15
05-06-2007, 21:56
Moim zdaniem po słownictwie wygląda raczej na lata przedwojenne.....
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
*****
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Dołączył: 07 2006
Lokalizacja: Piaseczno k Warszawy
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
#16
05-06-2007, 22:34
- Zgadza się. 1920 -30., Meganko, tak sądzę.
W 1950 -ych przedrukowywano to, co przedwojenne.
Nie było komu pisać nowych.
Pozdrowionka.
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#17
06-06-2007, 06:40
Tak mi to Niklewiczem podchodzi, aż zajrzę po południu do książki.
Szukaj
Odpowiedz
Barthez&Loczek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Nowa Sól
Nastrój: wyjazdowy
#18
06-06-2007, 19:57
Witam!
Poniżej linki do skanów kilku pierwszych stron:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd16...f0dae.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cdf8...18833.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a476...4794a.html

I co o tym myślicie?
Pozdrawiam!
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#19
06-06-2007, 20:08
Barthez&Loczek,
jest to któreś wydanie dość fachowej, napisanej uroczą przedwojenną polszczyzną książki Ludwika Spissa.
Mam wydanie z 1949 roku (ostatnie) pod tytułem "Najnowsze sposoby wyrobu win w domu"
Pozycja dość wartościowa.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Barthez&Loczek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Nowa Sól
Nastrój: wyjazdowy
#20
06-06-2007, 20:27
Dziękuję bardzo za informację!
Skoro jest dość wartościowa to napewno z niej skorzystam.
Muszę ją zresztą jakoś oprawić bo jest mocno rozsypana.
Pozdrawiam,
Barthez
Szukaj
Odpowiedz
JackArs Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Głogów
#21
21-06-2007, 22:19
Ja znalazłem coś takiego. ''Wyrób piwa i wina domowego-moim hobby''.
Szukaj
Odpowiedz
wujekhaker Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2007
Lokalizacja: Zabrze
#22
14-07-2007, 16:57
a ja przypadkowo stałem się posiadaczem "Wina domowe, nalewki i likiery" Bronisław Adacz, wydawnictwo Watra, Warszawa 1987. Przeczytałem dopiero 20 stron i chociaż z książkami nie jestem "na ty" to nawet łatwo to wchodzi. Autor właśnie bardzo chwalił ww. Spissa.
Jeśli jest ktoś chętny to w chwili wolnego czasu moge zrobić z tego .pdf-a
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#23
14-07-2007, 17:42
Boże, nie... Tylko nie to "dzieuo" :glowa_w_mur:
Pan Adacz prawie wszystko każe zalewać wrzątkiem, łącznie z owocami dzikiej róży. Zachwyca się sokownikiem. Do wszystkiego poleca sokowirówkę, bo fermentacja w miazdze..." niepotrzebnie komplikuje i przedłuża proces wydobycia moszczu z owoców"
Niektóre przepisy wyglądają następująco:
"Wino z jałowca. Postępować jak przy czereśniach, choć niektórzy znawcy są zdania, że wino jałowcowe jest średniej jakości i nie należy do trunków najzacniejszych"
Koniec przepisu.
O cukromierzu najwidoczniej pan Adacz nie słyszał. Zatem radzi:
"Jak się jednak upewnić, czy to rzeczywiście koniec fermentacji? (...) zlewamy nieco wina do butelki, napełniając ja do 7/9 wysokości. Butelka powinna być po szampanie, ale w ostateczności może być jakakolwiek. Butelkę silnie wstrząsamy, szczelnie korkujemy i stawiamy w ciepłym miejscu. Po 3-6 dniach ostrożnie otwieramy. Jeżeli korek wystrzeli(...) to znak, że fermentacja w gąsiorze trwa nadal i czas zlewania jeszcze nie nadszedł"
Oczywiście pod warunkiem że fragment "jakiejkolwiek" butelki wcześniej nie wbił się nieszczęsnemu czytelnikowi w oczko, powiedzmy.

Jedną rzecz napisał mądrze. O przyczynach dlaczego wino nie chce się klarować i o różnych sposobach na tychże. Inaczej poleca klarować zmętnienia białkowe a inaczej grabnikowe. A my wszystko najchętniej łup bentonitem :kwasny:
No dobrze, dobrze, oczywiście, że nie wszyscy. Reszta łupie pektopolem. Przynajmniej nie szkodzi...
Nie mam skanera, a nie chce mi się przepisywać całego rozdziału.
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#24
14-07-2007, 18:13
ksiązek traktujących o wyrobie wina jest dość dużo. Niestety pozycji wartościowych jest mało. Autorzy przepisuja w kółko jakies przepisy których nigdy nie sprawdzili. Niektóre wcale nie dają dobrego wina lub w źródłowym przepisie jest błąd (np. abstrakcyjna ilość cukru 6 kg na 10 litrów nastawu). Odnoszę wrażenie że duża część autorów nie zrobiła nawet jednego wina. Jedyne książki praktyków jakie znam to J. Cieślak i L. Spiss. Pomimo postępu w technologii (np. nowe rodzaje drożdzy) książki te nadal są tzw. cegłami czyli małymi kompendiami rzetelnej wiedzy. Jedynie ilości kwasku cytrynowego podane u J. Cieślaka sa zawyżone. Czyżby teraz kwasek cytrynowy zawierał więcej kwasku cytrynowego niż dawniej? Być może zmieniła się technoplogia wytwarzania kwasku i jest on obecnie bardziej czysty. Nie mam wiedzy na ten temat.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#25
14-07-2007, 18:55
Podobnie jest z książkami nt. nalewek. Przepisy z księżyca, poprzepisywane z innych pozycji, chyba autorzy nie zrobili zbyt wielu nalewek. Niektóre porady mogą zniechęcić do wyrobu nalewek.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 88 89 90 91 92

literatura?-jestem nowy


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 06:37 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa