Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czarny beziak
TomekS jak będziesz w Białymstoku to mogę Ci podać namiar na bezik, nie wiem czy tam jeszcze jest ale moge sprawdzić bo to niedaleko od miejsca gdzie mieszkam i co najwazniejsze jest "czysty" ekologicznie.
Odpowiedz
Kupiłem w Herbapolu syrop z czarnego bzu robiony przez firmę Polska Róża. Skład 51% sok z czarnego bzu, pozostałe cukier. Na 100g soku użyto 60g owoców i 50g cukru - całość bez konserwantów , pasteryzowana.
Czy można użyć tego syropu do wyrobu trójniaka czarnobeziaka , jesli tak to jak obliczyć ilość syropu na 5 litrowy nastaw i jaki wpływ na jakość będzie miał cukier zawarty w syropie.
Odpowiedz
Dużo cukru, teraz nie pamiętam ale gdzieś na forum ( poszukaj przy wątkach dosładzania wina miodem) ktoś podał, że 1 l miodu to 0,9 kg cukru ( ale na prawdę nie pamiętam i nie ręczne że to prawidłowe przeliczenie). jeżeli będziesz miał prawidłowe przeliczenie to wystarczy wiedzieć, że trójniak powinien mieć początkowe Blg 32-35 st. Robisz przeliczenie i dodajesz odpowiedniej ilości tegoż soku.
Odpowiedz
Ja zawsze zakładałem, że 1l (ok. 1.4 kg) miodu to 1 kg cukru. Tak pisało bodajże na starej stronie głównej...
Odpowiedz
Jeśli dobrze zrozumiałem dodać na 5l nastawu 0,5 l syropu a o cukier zawarty w syropie zmniejszyć przeliczeniowo ilość miodu.

1,65 l miodu
0,4 l syropu z czarnego bzu
2,95 l wody

Tylko czy ilość zawartego w syropie soku (51%) będzie wystarczająca by uzyskać pełny bukiet czarnobeziaka.
Odpowiedz
azylant7 to jaki Ty chcesz zrobić miód: trójniak czy dwójniak, podane przez Ciebie proporcje to coś pośredniego pomiędzy półtorakiem a dwójniakiem, któremu zdecydowanie bliżej do dwójniaka.
Przy miodach owocowych zakłada się, że ilość soku ma wynosić mniej więcej 10-20 % nastawu.
Oczywiście cukier z soku doliczasz do ogólnej zawartości cukru w całym miodzie, ale to nie apteka jak Twój miód będzie miał więcej BLg nic się nie stanie ( no chyba że drożdże nie dadzą rady).:diabelek:
Odpowiedz
Sory! To oczywista literówka + błąd w obliczeniach, już poprawiam.
Dzięki Kalinowa!
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez azylant7
Tylko czy ilość zawartego w syropie soku (51%) będzie wystarczająca by uzyskać pełny bukiet czarnobeziaka.

Dodatek moszczu do miodów owocowych zazwyczaj wynosi 15-20%. Na pięciolitrowy nastaw powinieneś więc mieć soku ok. 0,75-1 l. A masz ok. 0,25 l. Dolewając zwiększysz, niestety, mocno zawartość cukru. Cała bida w tym, że to jest syrop, nie sok. Nie uda się uzyskać klasycznych proporcji nastawu. Ja bym w tej sytuacji fermentował w takich proporcjach, jak podałeś i zobaczył co z tego wyjdzie. W razie czego możesz potem syropem dosmaczyć.
Odpowiedz
OK. Dziękuję! Tak właśnie zrobię.
Odpowiedz
azylant7 tak jak napisał Jarek B, przy takim syropie nie da się utrzymać teoretycznych proporcji, na Twoim miejscu zrobiłbym nastaw wg. proporcji przez Ciebie wskazanych i mierzył BLG ( zrobiłbym na mocnych drożdżach aktywnych i dodałbym ich więcej niż przewiduje przepis na 5 l nastawu) jak Blg zejdzie w okolice zera dodałbym trochę soku - ale cały czas musisz kontrolować BLG czy drożdże jeszcze pracują gdyż łatwo możesz przesłodzić. Inne wyjście to zrobić tak jak masz w przepisie a jesienią zebrać świeży czarny bez i wycisnąć z niego sok ( oczywiście przegotować, ja gotuję 15 minut) i dodać do miodu w odpowiedniej ilości. Trójniak i tak nie warto przelewać do butelek przed upływem roku, ja w każdym bądź razie tak nie robię.
Odpowiedz
MD już mi zaczyna "chodzic" dałem mieszankę Malagi + uniwersalne zamojskich. Dostały wysycony miód z dodatkiem syropu z czarnego bzu - stężenie 1/2 znamionowego. Ostatnio tak nastawiałem żurawiniaka (MD Burgund 38) i własnie kończy fermentację.
P.S.
Nastawiłem czarnobeziaka proporcje j.w. + 5g pożywki, blg = 37.
Po sześciu godzinach ruszył !

Załączone pliki Miniatury

Skocz do: