Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Nastrój: szatański!!!
witam
dzisiaj dostalem w swoje rece 3 kg chloraminy b w cenie 30 zl
poczytalem troche o niej, ale szukam opinii na jej temat.czy ktos juz jej uzywal??jak sie sprawdza i czy warto ja uzywac w winiarstwie??
Liczba postów: 682
Liczba wątków: 77
Nastrój: przysiadalny
Witaj Sean
Dlaczego właśnie chloramina?
Wpadła Ci do rąk całkiem przypadkowo i chciałbyś w jakiś sposób ją zastosować w winiarsywie, czy gdzieś znalazłeś info o stosowaniu chloraminy podczas wyrobu win?
Ja dotychczas słyszałem o stosowaniu i sam stosowałem (badawczo) chloraminę jedynie podczas uzdatniania wody i to tylko na dużą skalę (np. Zakłady Uzdatniania Wody, ewent. baseny kąpielowe). Zresztą stosowanie tej substancji ma ograniczenia w zależności od stopnia i rodzaju zanieczyszczeń wody. Niewłaściwie zastosowana bardzo pogarsza parametry wody.
Pozdrawiam
Rudi
Liczba postów: 260
Liczba wątków: 6
Nastrój: No Mood.
Nie polecam. Naprawdę, czystość (sterylność) można sobie zapewnić mniej wyrafinowanymi metodami. Zresztą poczytaj sobie (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś) artykuł o korkach na Kurdesz-u.
Pozdrowienia
witam moje uszanowanko.
dostalem chloramine od znajomego winiarza,on uzywa to do dezynfekcji sprzetu i akcesoriow z duzym powodzeniem, ja nigdy nie slyszalem o zastsowaniu chloraminy w winiarstwie,ale znalazlem oferte browamatora z chloramina do odkazania akcesoriow i dlatego sie pytam
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 3
Nastrój: w sumie...
Roztwor chloraminy T stosowany jest min. do mycia np podlog, blatow na kuchniach. Chloramina B ma podobne dzialanie i mozna stosowac jej roztwor ( ok 1%)do dezynfekcji sprzetu winiarskiego. Jesli mamy zamiar uzywac sprzetu od razu po dezynfekcji, nalezy go przeplukac-chloramina wybije drozdze (nie wszystkie ale czesc zapewne

)
Liczba postów: 682
Liczba wątków: 77
Nastrój: przysiadalny
To ja już tylko dodam, że chloraminy nie należą do najmocniejszych środków dezynfekujących, ale za to są trwalsze (np. od chloru).
Pozdrawiam
Rudi
to w koncu czy warto jej uzywac czy nie??
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 7
Nastrój: No Mood.
Moim zdaniem nie. Więcej może przynieść kłopotów niż pożytku.
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Nastrój: ciepło-dereniowy
Sean, Twój kolega winiarz pozbył się kłopotu.
3 kg chloraminy no, no. Używa się w stężeniu 3%, starczy Ci do końca życia.

Ma działanie tylko i wyłącznie dezynfekujące.
I mocno śmierdzi.
I co TY z tym zrobisz, chyba nie wyrzucisz tak po prostu do śmietnika.
moze i wyrzuce....skoro mozna odkazac to zawsze sie przyda..a cena i tak nie byla wygorowana wiec strata niewielka