• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

zawartość kwasów i cukru w DR?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
zawartość kwasów i cukru w DR?
młodszywinny Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 50
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: mętny z tendencją do klarownego
#1
09-11-2005, 12:10
Witam,
Wiem, że gdzieś ktoś o tym juz pisał, mianowicie o zaw. cukrów w DR ale nie mogę znależć.
Czy ktoś z Was mógłby podpowuedzieć jak kształtuje się owa zawartść kwasów i cukru w tym owocku?

pzdr
Szukaj
Odpowiedz
MSZ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 499
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
#2
09-11-2005, 12:25
Cukru ponoc do 20%. Ale jako, ze dzika roza moze miec rozny stopien dojrzalosci i zasuszenia moze sie to bardzo wahac. Jesli chodzi o kwasy, to moga byc jeszcze wieksze rozbieznosci. Bo jesli 15 czy 20% cukru w owocu ktorego dajemy 2,5 kg na 10 litrow nie robi jeszcze ogromnej roznicy to w przypadku kwasow lepiej uwazac z dokwaszaniem.
Szukaj
Odpowiedz
Andy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 52
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Biskupiec
Nastrój: Finis coronat opus
#3
09-11-2005, 18:27
wg Nowickiego w owocach DR jest 71-121 g/l cukrów
kwasów11-16 g/l
w moszczu cukru 80 g/l kwasów 7-10 g/l
Szukaj
Odpowiedz
MSZ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 499
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
#4
09-11-2005, 21:06
Czyli te wspomniane nieraz na forum do 20% to pewnie dla owocow super dojrzalych i juz niezle przyschnietych. A i tak wyglada na za duzo. Pytanie ile oddadza kwasow i cukru owoce podczas fermentacji w miazdze czy calosci. Ja zrobilem jak wiele osob radzilo: cukier pominalem w obliczeniach a kwasku dodalem odrobine, po pierwszym obciagu skoryguje.
Szukaj
Odpowiedz
Wesoly Offline
Zasłużony winiarz/forumowicz
****
Liczba postów: 1.187
Liczba wątków: 69
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Węgrów
Nastrój: :big:
#5
09-11-2005, 21:23
Ja tam zawsze pomijam zawartoś cukru i kwasów DR.
Ile czystego miąszu, bez pestek, masz na litr wina?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
mcb Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 284
Liczba wątków: 15
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Mikołów
#6
09-11-2005, 21:45
Ja pomierzyłem kwasowość DR1 z ubiegłego roku - 8.5g/l. Niby nie za dużo jak na mocno ekstraktywne, półsłodkie wino, ale raczej na pewno nie wymaga dokwaszania.
G
Szukaj
Odpowiedz
jako Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#7
09-11-2005, 22:06
Cytat:Wysłane przez Andy
wg Nowickiego w owocach DR jest 71-121 g/l cukrów...
w moszczu cukru 80 g/l ...

Owoce DR zawierają ok. 35% pestek oraz nieco innych substancji nierozpuszczalnych. W jaki więc sposob zawartość cukrów w moszczu miałaby być niższa niż w owocach?
Szukaj
Odpowiedz
Andy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 52
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Biskupiec
Nastrój: Finis coronat opus
#8
09-11-2005, 23:26
ja pomijam zawartosc cukru i kwasów DR nastaw robię na całych owocach 2,5 kg na 10 litrów.Usuwam tylko pozostałosci kwiatów
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Dzika róża-Głóg-Berberys v
« Wstecz 1 … 16 17 18 19 20 Dalej »

zawartość kwasów i cukru w DR?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 09:46 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa